Baru buka 2cm

Keluar lendir coklat dan darah, sy pergi hospital dktr cek dh buka 2 cm tapi dktr suruh balik rumah dulu, kalau perut asyik mengeras atau air ketuban pecah baru dktr suruh dtg hspital, smpai ke skrg darah + lendir coklat masih ada, perut pun rasa sakit2, ada tak yg mcm ni, boleh share pengalaman, #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #firstmom #bantusharing Thank you

6 Balas

Hi sis, saya doakan semoga urusan sis dipermudahkan 🙂 For 1st time mom, boleh ambil masa yg agak lama , (depends pd org juga) utk fully dilated dr 1cm ke 10cm . Sis boleh follow 511 contraction rule . Maksudnya, kalau sis rasa contraction setiap 5 minit, sakit contraction tue lasting utk 1minit, dlm tempoh 1jam, maksudnya you are ready for the active labor .. Sis kena keep track contraction tue berapa lama . Masa nie,byk kan bergerak supaya cpt dilated, boleh tgk kat you tube ke IG ke, kalau ada gym ball, boleh duduk atas tue, slow2 gerak kan punggung, sis mandi air hangat lama2 sikit, make sure mkn ya , mkn je apa2 utk simpan energy wpun rasa tak lalu mkn .

1y ago

Terima kasih sis atas perjelasan, betul sy tnggung contraction lama dkt 12 jam, alhmadullilah dh bersalin

same mcm sy tpi g hospital pkul 4pg. siap cek smua dpt katil kul 6pg .. bukaan bru 1 cm. doc warded, pkul 12pm cek dh 5 cm. trus msuk lb, dia pecahkn air ktuban ,kul 1.29 lahir putera sulung . skrg ank kdua entah gimana ini😂 skrg dh 37 mnggu 1 hri.. klau sakit makin kerap dan gap dia tu dekat2 10/5 mnit skli. prgi la hospital.. nurse sy pesan. klu skit² jgn than2. g je. sbb dkt hospital je ad alat ctg untk thu keadaan bayi..

sebenarnya mengeras tu rsa mcm mne ye.sya dah 2 org anak,ni bakal ke 3 tpi saya xtahu la tanda2 nih. konfius ckit. sbb anak 1st czer n overdue,anak ke2 plak induce. so,dua2 xde tanda2 bersalin. cuma sllu rasa baby mengeras sampai benjol/tegang perut tapi xde rasa sakit pun.

saya pun sama macam awak, tapi bukaan saya baru 1 cm. doctor suruh tunggu perut mengeras kerap atau air ketuban pecah baru g spital 🥲 saya dahla taktahu contraction macam mana, anak sulung takde pengalaman hahaha 😫

1y ago

37 w sis, sis dah bersalin?

saya keluar darah ngn lendir merah pg td kul730..g hosp,bukaan da 5cm..kul12tghari saya da selamat melahirkn baby girl..alhamdulillah..

1y ago

Alhamdulillah...tahniah mudahnya awak bersalin😇

perut ad mengeras x skrg?

1y ago

Ada sis tapi tak kerap, sy pun x sure sgt dgn contraction sebenar mcm mana,