perkembangan baby 4 bulan

salam. anak saya minggu depan cukup 4bulan. normal ke kalau dia tak bersuara sangat? dia mcm banyak termenung, tengok orang, mcm tak berperasaan🥲 kalau saya borak kadang dia buat taktau ja. dgn ayah dia borak ja selalu dia layan, tapi takda la bunyi suara banyak sangat. dgn orang2 lain dia buat taktau. saya ada 2 kawan anak beza 2hari dan 4hari dari anak saya, dah reti bersuara, gerak2 badan kaki tangan semua (mcm tengah happy la), kalau berdiri suka nak lompat2. tapi anak saya mcm kaku sikit. lebih banyak termenung dan suka tengok2 sekeliling. saya risau jugak tp suami kata takda apa #firstmom

5 Balas

Sama.. Penat dok cak2 tkde respon 🤣🤣 tpi masuk 4 bulan dh start byk bunyi skit.. Takpe rajin tegur dia walaupon mcm tk best je tkde respon 😅 lgi berapa hri je nk masuk 5 bulan bila orang tegur dia pandai senyum dh.. Cuba je byk kali, slalu gelak depan dia.. Kadang2 dia tengok kita gelak pon dia suka..Awal lgi masih boleh cuba 👍👍

perkembangan baby tak sama awk ..jgn bandingkan ank kita dgn org lain ...selagi nurse kata okey jgn risau ...keep going borak2 dgn baby ...kdg2 mmg ada ank nk bapak je ..mcm ank sy dia nk ketawa dgn daddy je ..sy dia tknk layan ...tpi da besar bru sibuk asik pggil mama je

jika risau boleh try jumpa doc pakar peads tuk check dan dptkn nasihat..jika ada pape abnormal doc akn mintk puan tuk buat hearing test jika ank alami mslh pendengaran mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

1mo ago

hearing test pernah buat dah, normal. dia dengar ja kalau saya bercakap, cuma kadang2 dia tengok saja takda respon mcm tak berminat dgn saya. tapi kalau dengan ayah dia dia respon. pastu bab yg lain2 tu la dia tak aktif sangat. dia lahir berat 2.2kg ja, ni pun 3bulan ritu dah kbb masuk line kuning. risau la jugak tumbesaran dia tak cantik takut ada apa2

Normal. Anak sy pun mcm tu. Ni dah masuk 4 bulan dia dah start bercakap sikit2. At least ada dgr suara dia dah cukup lega dah. Before2 ni mcm anak puan juga. Diam seribu bahasa. Mmg risau sgt 😂

Puan boleh sembang dgn baby buat nada ceria mcm ms rachelle tu. Mmg kena ada intonasi tinggi baru diorg tertarik.