luka czer terbuka

salam.. hi, ada tak sape-ii kat sini ade pengalaman luka czer terbuka.. sy masa hari ke15 tu misi cek oke jer.. bila balik rumah sy mandi, lap-ii kering tempat czer tu, then nampak ada macam benda hitam kat tepi hujung lik kiri tu mungkin daki bekas gam doc tampal haritu.. jadi sy cabut la, masa cabut tkde rase pape pon.. keesokannya tempat tu jd berair.. sy tklarat lap, still berair n keluar nanah sikit..bila sy tgk kat cermin dia macam berlubang dlm 1cm jgk sy rase.. adoiiiii ni sy risau ni 😭😭😭😭😭😭 takut nya nkg hospital, takut nanti dia buka semula luka sy ni.. sy tknak kene bedah balik.. tolonggggggg???#pleasehelp #pleasehelp #pleasehelp

5 Balas

wasalam sis hii ... sya pun perna jadi tapi sebb sya mandi x lap🤣... then pi klinik luar klinik mediviron pastu dia buat dressing nanah tu ble cek sbnrnya just tekan tepi2 czer kalau nanah kat dalam bila tekan dia akan meletup bukan letpan kuat ye just kluar nanah yg banyak tu means nanah dlm memang kene buka tapi kalau just nanah luar jngn risau nnti klinik ni akan bagi 1 antibiotik untuk sapu bahgian lubang tu... sya x sampai sminggu da cantum smula...tapi kena jaga la lepas ni jangan biar basah better stay kat ruma je dulu untuk biar luka czer tu kena angin ok...😉 jngn rsau sangat tau

12mo ago

hehe.. sy beli i cuci dekat farmasi haritu.. alhamdulillah hari ni lubang tu dh semakin nak tertutup.. cumanya, ada macam benang dia ke sis? color kuning macam nanah tp bukan nanah sbb sy picit tkkeluar.. dia macam benang tersimpul.. tu yang lubang situ lambat sikit nak tutup tu.. hari-ii dh sy cuci..

Sy pun pernah alami yg sama, tp sy x cabut la, biar tanggal sendiri. Pun ada nmpk lubang tu. Tapi cam biasa saya lap lap & bagi kawasan tu keringgggg & elak panties kena bahagian tu. Tapi if panjang 1 cm tu emm, sy punya mcm 0.3cm mcmtu. Then dia tutup ok je.

12mo ago

Takda mmg cuci dgn air biasa & bagi kering je

Salam. Boleh tanya pendapat doktor atau nurse masa check up di kk. Maaf saya pasti macam mana nak buat jika luka czer tu berlubang

12mo ago

wsalam, oke.. tkpe nanti sy refer kk 🥲.. berdebar rasenye.. huhhh 🥺

sy pergi klinik.. doc bg ubat sapu mcm gel dan ubat cuci luka.. bpe hari dh ok

12mo ago

benang tu warna apa ye?

better pergi hsptl dr biakan ia makin melarat... mg cpt sembuh..aamiin

12mo ago

terima kasih doanya 🥰 amin 🤲 tp sy takut..