Bayi Kecil

Salam. Ada tak ibu2 yang ada pengalaman bayi kecil semasa dalam kandungan? Skrg saya 36 minggu. Scan dr cakap baby kecil. Sekarang refer ke hospital dan masih menunggu keputusan.

1 Balas

Wslm. Sama sis. Sy scan 36 week, saiz baby (kepala, kaki, tgn, abdomen) dalam saiz 32 weeks dgn berat 2.06kg. Doktor KK terus buat appointment dgn pakar. Sy g scan kt pakar keesokan tu saiz baby dalam 34 week dgn berat 2.46kg. Masih consider kecik. Sy mintak nk bersalin awal, pakar x bagi sbb baby masih belum fullterm. Jadi pakar mintak dtg balik lg 2 minggu. Sy GDM on diet control. Gula sy normal walau sy slalu jugak minum manis. Sementara tu sy kene g hari2 kt KK utk ambik BP dan Urine. Cek urine dan BP ni utk tgok ada sign of preeclampsia, alhamdulillah sy mmg x de masalah urine dan BP. Harini dah masuk 37 week 1 days. Dah start baby mengeras banyak dan lama. Doktor ckp kene alert pergerakan baby dan tanda bersalin. Kalau rasa x sedap hati ke terus pegi hospital. Dan bila ukur perut , ukuran sy mmg 35cm mungkin disebabkan sy rendah. Sis jgn risau, yg penting google/ baca pasal baby IUGR dan banyak tanya doktor. Pergerakan baby tu mesti pastikan baby gerak. InshaAllah kita dan baby selamat. Btw edd sy 27/4/20, skrang duk pujuk baby keluar. X sabar dah nk main2 dgn dia.

4y ago

Wahhhh dah bersalin rupanya. Alhamdulillah tahniah sis. Selamat berpantang tau 😍😍😍. Kalau ikut org2 tua, dorang suka baby kecik, katanya mudah nk bersalin. Hehehe tp kita ni mindset org2 muda, pape kene ikut scientifically dan medically.