berat baby kurang & baby songsang

salam.. ada sesiapa tahu tak macam mana nak tambah berat badan baby dalam kandungan? saya 32weeks baru lepas scan berat baby 1.6kg doktr kata sepatutnya berat kena 1.8kg, dan baby songsang ada sesiapa boleh bagi tips tak untuk baby berpusing? #firstmom #pleasehelp #ingintahu

12 Balas

Saya dulu baby songsang juga. Doktor kata sebab tidur terlentang tp mmg betul saya tak suka tidur ngiring. Ada yg bg tips tidur duduk & saya amalkan tp tak menjadi pun. Slow2 tunggu baby berpusing. 30w saya rasa contraction. Ingatkan Braxton Hicks rupanya dah bleeding. Pergi emergency nurse kata dah nampak kaki aish taktau la betul ke tak. Last2 kena czer juga. Kenangan 11 tahun lepas. Sis doa yg baik2 tau. Ramai yg baby sempat berpusing even dah nk due. Saya doakan semua tak rasa mcm saya 😭

kalau songsang banyakkan bersujud lama , dan baby akan kerap berputar2 kerana ruang didalam masi banyk utknya . namum jika antara 36 minggu bby masi songsang selalunya doctor akan suggest utk pusing baby atau czer . kerana 36 minggu itulah kedudukkan baby yg sbnr seblum lahir mgikut pengetahuan yg saya baca

saya masa scan 32w berat baby 1.59kg je. ni 36w berat dalam 2.2-2.5kg (sbb kerajaan scan dpt lain swasta scan dpt lain) tp baby still songsang kepala kat atas. doc suggest pusingkan baby/czer terus 🥲 try jelah berdoa & buat senaman harap ada masa lagi baby nk berpusing

wa salam, ada tips n senaman utk btulkn kddukn bby, blh tgk utube @ tiktok .. tp utk 34w kebawh ni, mmg bby sntiasa brpusing2 doc sy bgthu . sbb ruangan dia msih luas.. amalkn senaman sujud .. utk bg dia duduk dlm keadaan y normal , insyaallah mnjdi . smoga dprmdhkn urusan 🥰

Nak naikkan berat baby, minum susu 500ml sehari. Minum sikit2. Baby songsang tak boleh buat apa selain zikir dan pujuk baby dalam perut. Insha Allah boleh lagi sbb baby kecik. Kalau dah 34w nanti, standby jela kene czer. Moga dipermudahkan 🧚🏻‍♂️

32w insha'Allah baby still boleh berpusing sebab ada banyak ruang, orang tua ii pertua kena banyakkan bersujud and alhamdulillah saya time 32w pun songsang masuk ja 33w sampai sekarang 34w baby dah pusing kepala kebawah

11mo ago

lagi 1 kurangkan manis ii sebab takut baby terlampau aktif dalam perut, tu pun boleh sebabkan baby selalu pusing ii

SMA CM Sya msa 32 week berat baby 1.6 next 36week 2.3 je..tapi Dr ada ckp kecil tapi msi ok SBP pembesaran baby tu ada juga..dan msi ada msa besarkan baby d usia 37,38,39,40 klu Blum brslin

terima kasih semua yang bagi tips doakan baby saya semoga dia nak berpusing ke laluan n berat dia ok ya, first mom risau bila dokter dah bgitau size baby kecil n songsang

saya masa 30w , berat 1.5kg .. doc cakap kecikk .. spatutnye dah 1.8kg .. 😭 tapi rata² yang Komen saya tengok berat lebih kurang baby saya jee .. confuse lak saya ..

awk okay lagi 32minggu, 1.6kg. saya ni 31minggu belum smpai 1kg. tersangatlah small 🥺 baby iugr. dh tktau mcm mane nk naikkan berat baby 😓

11mo ago

kita berdoa pada allah minta allah jagakan kandungan baik baik, insyaallah saya doakan baby awak beratnya akan naik semoga urusan kita semua dipermudahkan aamin