Menjadi seorang mama & isteri... sekadar luahan saja... nak tulis saja...

Salah ke mama rasa nak pergi untuk selama-lamanya? Walaupun mama tak ready lagi dan akan menyesal nanti... Mama rasa semua akan lebih happy kalau mama tak ada, betul tak? Tolong doakan mama sabar, sebab mama makin lama makin rasa untuk tamat umur disini saja... Kalau mama tiba-tiba tak ada, mama doakan anak-anak mama membesar dengan baik bersama abah, atau mungkin dengan mama yang baru... Yang lebih baik daripada mama yang penuh kekurangan ni....

Menjadi seorang mama & isteri... sekadar luahan saja... nak tulis saja...
22 Balas

Dulu saya macam ni sis. Sampai setahun lebih. Lagi anak saya dulu jenis tido siang lama malam susah tido. Pukul 3-4 pagi baru tido. Saya la duk menanguk sorang jaga dia. Suami? Penat la esok nak kerja. Nak kena bangun awal. Tapi saya pun seawal pukul 6 dah bangun solat, siap2 kan breakfast suami, masak, mengemas semua. Baru berangan nak tido balik, anak dah bangun. Siang bila anak tido saya kena setelkan kerja rumah. Macamtu je sis ulang2 tiap hari. Dah macam ibu tunggal. Belum cerita anak sampai 3 tahun bangun tiap 1-2 jam nak menyusu. Kalau malam, faham2 jela macam mana tido saya. Kalau tido siang, saya tengah masak kat bawah pun, berlari naik atas susukan kejap. Berlari turun naik tiap hari dah biasa 😌 Saya pernah je fikir penat sangat hidup macam ni tiap2 hari. Takde perubahan. Nak me time pun tak dapat. Kalau sakit pun takde mc. Jeles tengok suami sakit badan sikit boleh mc. Mc pun duduk rumah memang takde buat apa tengok tv, makan, tido. Saya demam suhu 39 pun gagahkan diri jaga anak. Tapi 1 je sis yang saya fikir. Kalau saya tak ada, mampu ke orang lain jaga anak saya macam mana saya jaga dia. Sayang anak saya macam mana saya sayang dia. Siapa boleh yakinkan saya yang anak saya akan berada di tangan orang yang betul bila ketiadaan saya nanti. Kesian kat anak sis. Dia perlukan seorang ibu untuk membesar. Saya membesar tanpa ayah. Tapi bersyukur masih ada ibu. Yang banyak berkorban membesarkan saya seorang diri. Saya dah di diagnose dengan mild depression pun sis. Apa yang dr suruh saya buat, slow talk dengan suami. Minta dia ambil alih tugas saya sehariii je. Tujuan untuk dia faham dan tau yang surirumah ni pun penat. Bukan dia saja yang penat bekerja. Lepas buat tu, Alhamdulillah suami banyak sangat membantu. Sekarang dah ada anak ke 2 pun, kalau tengah malam anak meragam dia yang cepat2 bangun tenangkan anak bawa anak keluar bilik sebab takut kacau tido anak pertama. Semoga sis terus kuat ya. Bukan untuk diri sendiri pun. Tolong lah kuat untuk anak. Sis perlukan seseorang untuk meluahkan. Jangan simpan pendam sorang2. Kalau boleh, luahkan kat suami. Kuat ya sis 😊