Sekadar meluah

Salah ke kalau kita nie nk meluahkan apa yg kita rasa ? Nk meluahkan rasa penat , ap yg bermain dlm fikiran ? Salah ke ? Mmg kalau kita meluahkan perasaan tu akan di anggap kita mngeluh? Tak ikhlas jaga anak mcm tu? 😢 da la first mom x reti lagi nk handle baby mcm mne , semua beranggapan yg saya nie senjaga abaikan anak apa semua , 😢

1 Balas

I feel u sis, 3 tahun lpas masa lahirkn anak first memang susah bg saya sbb saya tak reti lansung jaga baby. Saya nearly dpt depression, tapi saya ada anxiety bila ada ank first. First year memang tahun yg sgt mncabar. Saya jnis yg cepat marah dan krg sabar sikit, ank nangis sy stress sbb sy xtaw nk handle, everyday nangis. Tp sy syukur support system sy sgt kuat. Sy ada suami yg sntiasa setiap hari melayan nangis saya tiap mlm, mak yg sentiasa bg kata semangat. Bg saya, kena ada support system yg kuat. Klau tak anxiety sy akn makin terok. Jaga baby mmg penat! Ye penat! Tp slow2 puan akan terror.. percayalah ckp sy! Klau boleh me time kjap, puan me time lah. Bby bg suami or family jaga kjap, 2 jam me time pon bg saya dah bahagia sangat. Dapat lapangkn fikiran sikit. Balik rumah mood pon ok balik. Puan sabar ye, kjap je tu nnt anak dh 2 tahun. Bg saya lpas fasa 2 tahun tu kita dh boleh relax sikit. Anak dh faham kita ckp, anak pon dah boleh bercakap. Slow talk ngn suami, kita bkn xsyg anak, tp mental health ibu pon kne jaga jgk. Mcm mne nk jge emosi ank, tp emosi kita pon tak terjaga?