MAKANAN PEDAS DAN MASIN

Saja nak share and bertanya, ada tak mommy yang preggy mcm saya suka makan pedas ( esp asam pedas, gigit cili padi) dan makan yang masin2( ikan bilis, teloq masin, ikan masin). Ada kesan tak ya pada baby? #firstmom #firstbaby #bantusharing #20weeks #5month

11 Balas

Awak gigit cili padi mcm tu je ke? 😅 Lain mcm betul selera pregnant awak nie ye. X haru ke perut mkn pedas2? Sy masa pregnant x boleh tahan langsung pedas nie, pedas kari pun x tahan. Tp masin2 sy suka especially ikan masin mkn dgn nasi kosong 👍🏽 mmg sedap dan berselera. Tp tu lah x de khasiat nye. 😅😅 Apa2 pun jaga pemakanan ye masa preggy nie. Seimbangkn semua.

Sy suka mkn pedas masa 1st trimester.cili padi tu kunyah je .kalau nk mkn nasi ke spageti ke xboleh xpedas n xde cili.husb pn pelik sbb sblm prgnant sy xtahan pedas😂 Masuk je 2nd trmester dh back to normal.mybe pedas tu buat hilang loya masa 1st trmster kot🤣

Saya suka pedas tapi masuk 2nd trimester perut mcm kurang tahan… Ikan masin tak berani takut darah tinggi😅 Haritu suspect darah tinggi sampai sekarang check up kat klinik 2 kali seminggu 😆 Padahal sebenarnya okay je…

sy suka mkn pedas tapi alahan 1st trimester mmg x boleh langsung makan lauk or pedas2 sikit. mesti lagi teruk rasa loya. Masa makan mmg berselera sgt. tapi lepas bbrapa jam mesti muntah lagi truk dari x mkn pedas.

ada kesan ya sis..jgn amalkan sangatt masin² n pedas².. boleh sangkot daqah tinggi nnti😂pedas² takot pedih ulu nanti..x selesa nak tdor nanti...kurangkan masin manis pedas ok...seimbangkan semua rasa😜

2y ago

thank youuuuu sis 👍🏻😘

kesan pada baby tu takde la sgt tp kesan pada awak le. masin nnt darah tinggi. pedas tu takut perut tak tahan sbb time pregnant ni hormon lain macam, byk kes perut jadi tak tahan pedas

2y ago

ouhh thank you sis, saya mmg ptot kurangkan ni 😬😃

sy suka mkn.. tp x kerap,tp sambal or pedas sikit wajib ada.. and ada bca juga ikn masin x boleh mkn bg mommy pregnt dlm app ni.. so x tahulh

Boleh nak makan. tapi get ready dgn pedih ulu hati, bacaan gula naik, tekanan darah tinggi. So, pandai-pandailah seimbangkan ya.

Hehe, macam saya sejak prgnant suka btul makan pedas dan masin ni, seblum ni kurang, heheh, skrg makan je, tapi tak selaluuu.

2y ago

Tu la awak, berkenan sungguh makanan yang pedas2 n masin ni, seblum ni saya suka manis2, lain betul selera sejak prgnant ni.😅

Makan masin2 boleh buat badan dehydrate & hb jatuh.

2y ago

Ya sbb sy setiap hari makan jambu batu and mkn supplement tp pelik knp hb boleh tiba2 drop. Bila fikir balik apa yg sy makan tiap hari is suka masin2. Bila sy baca artikel, mmg betul yg makan masin2 boleh buat hb low sbb badan akan dehydrated.