Kandungan jantung sudah tiada

Sabtu sy dpt tahu kandungan sy usia 11 minggu, dh xda heartbeat. Masa 8 minggu ada heartbeat. Doktor ckp kandungan stop membesar pada 8 minggu lbh. So kira dh 2 minggu lbg sy membawa kandungan yg dh tosda.Doktor soh g spital. Sy xda tanda2 apa2 selama ni, xda bleeding atau sakit perut. Tp ahad pagi ayah meninggal dunia di kampung. Jd x smpt nk g. Ahad juga tiba2 for 1st time sy start kuar darah coklat pekat agak bnyk sepanjang hari.. darah merah sikit2. Ada x sesapa pengalaman mcm sy, ada kemungkinan dia turun sendiri tanpa perlu buat dnc?

5 Balas

saya masa tu pregnant 8 minggu tapi bila check doktor ckp sy missed miscarriage. and baby stop mmbesar masa 5 minggu lagi rupa nya. sya tahu Pon sbb keluar darah sikit² masa minggu ke7 tuuu. minggu ke 8 tuuu makin banyak darah smpai sy g emergency.doktor bg appointment 2 minggu lagi utk jumpa pakar tapi belum smpat 2 minggu sy dh sakit giler then sampaila sy contraction time tu dgn kuar drh banyak. rupa nya kantung dh nak keluar tapi dia sekat kat pangkal serviks sbb jalan xbukak. so g hospital dia tolong tarikkan je. walaupon sy xkene dnc tapi masa kene seluk tu sakit gilerrr.. trauma kejap😌 sis punya kandungan dh besar dr saya,better d&c awl² kalu xde heartbeat. kak ipar sy ckp d&c dapat bius.huhu kalau dpt bius xde lah merana sgt. sbb kalau nk tunggu turun xtahu bila kan.

2y ago

Ya Allah.. sakitnya sis.. part seluk tu mmg menakutkan.. tq sis atas nasihat dan perkongsian pengalaman 🥰

thank u sis2 smua bekongsi pengalaman.. sy hari ke 2 dan ke 3 (arini) dh start kuar darah merah.. perut pon dh start skt2 mcm senggugut.. tkt pula baca pengalaman sis2 kt sini, sy terus gi hospital arini.. dn doktor mmg advise d&c terus arini.. sbb doktor ckp bila2 dia leh tiba2 keluar, dn x tentu akan keluar abis, buatnya berlaku kt tmpt kerja, atau tgh mlm kt umah, buatnya tumpah darah, ssh juga.. Alhamdulillah dh selamat td, full bius sbb buat kt swasta.. sedih tp happy sbb dh selesai 1 perkara. sekali lg terima kasih sbb bkongsi pengalaman dn membantu sy dlm membuat keputusan yg tepat.. sy hargai sgt2 sis2 smua.. 🥰

pengalaman sy yg pernah keguguran, better sis terus ke hospital dan check detail kat sane. minta utk d&c (cuci sekiranya betul dh xde heartbeat). masa sy dulu, drh keluar sikit2, dlm 3ari mcm tu, last2 sakit perut memulas2 mase tgh tunggu turn utk temujanji d hospital. terus tumpah darah kat situ. kebetulan dh d hospital, jd xla kalut dgn tumpah drh mcm 1baldi. huhu.. terus suami ambik weelchair & bawa ke unit kecemasan, cuci kat situ dan tahan d wad sbb masih ade yg tertinggal dlm rahim. d wad, x sempat d&c kat bilik bedah, doktor d&c kat bilik check jln je. trauma jap.

2y ago

Allahu.. takutnya. Alhamdulillah sis smpt ke hospital.. tq sis sbb berkongsi pengalaman dan nasihat 😊

Same ngn sy sis,memule keluar darah coklat selame 5 hari,lps tu darah merah tp x byk selame 3 hari,da g klinik doc ckp suruh tgu dia turun sdri..selang 3 hari camtu bgn2 tdo teros bleeding trok dkt 1 jam dlm blk air sbb darah xnk berenti tp nekad jgk g hosp..smpai spital darah makin byk disertakan dgn darah beku,tros buat d&c kat situ jgk sbb dia da nk keluar time tu da kt dinding rahim...

2y ago

Ya Allah.. tu yg ngeri kan, ia bleh berlaku bila2.. nasib baek sis smpt gi hospital.. tq sis kongsi pengalaman dan nasihat 🥰

terus ke hosp ya. doctor yg akan check sama ada nak biarkan janin turun sendiri atau perl D&C. sy haritu doctor seluk, dah kosong, janin dkt laluan nak turun, doctor tolong keluarkan semuanya . So tak delah terseksa tunggu dia turun, 😀 jgn buat keputusan sendiri, biar doctor yg buatkan keputusan ya.

2y ago

Allahu.. sy baca pon dh ngeri n ngilu, sis.. baek,ctq sis kongsi pengalaman n nasihat 😊