Dah seminggu lebih berdarah macam ni...dah pergi hospital bnyak kali tapi katnya normal..first time.

Risau sebab first dan tengah sakit#firstbaby #firstmom #ingintahu

Dah seminggu lebih berdarah macam ni...dah pergi hospital bnyak kali tapi katnya normal..first time.
30 Balas

Better awak refer dengan pakar o&g.Kalo pendarahan tanpa sakit perut yang memulas tu normal sebab awal mungkin darah penempelan tp kalo disertai dengan sakit perut memulas tu tak normal ye,better dapatkan pandangan pakar dan scan.Doktor pakar akan bagi ubat kuatkan rahim iaitu duphaston diperingkat awal ni.awak perlu banyakkan bedrest.selagi kantung masih dalam rahim dan bila scan nampak insya allah takde pape.Sya doakan moga yang baik2x untuk awak dan baby ye

Saya pun 1st baby and time 7 minggu tiap kali lepas buang air then lap dengan tisu mesti ada spotting bleeding, lepastu pergi klinik swasta scan semua okay tapi doc tu buat referal letter check dekat specialist sebab dia kata kalau ada darah waktu pregnant tak normal… Pergi appointment specialist o&g semua okay tapi doc bagi ubat kuat rahim (duphaston) and bedrest 1 week. Lepastu terus takda bleeding dah and now dah 32 weeks hehe

9mo ago

Time memula pergi doc bagi untuk 7 hari lepastu hari kelapan tu appointment nextnya doc sambung bagi lagi 7 hari. So total 14 hari saya amik duphaston

normal sis.. darah spotting normal berlaku sampai 12 minggu usia kandungan then akan stop.. saya anak first bleeding 4 minggu keluar macam darah period n hujung2 tu berketul sikit.. tapi alhamdulillah baby ok.. makan ubat kuat rahim duphaston atau besins.. besins saya dapat dari klinik swasta.. duphaston boleh dapat dari farmasi

9mo ago

Jangan cakap normal sis. Normal pada awak badan semua orang tak sama ya. Mungkin sis bernasib baik spotting tapi kandungan survive. Saya spotting macamni, pastu bleeding. End up keguguran. Kepada tt better minta second opinion. Kalau dah banyak sangat macam period. Lagi2 kalau ultrasound belum nampak apa2,boleh jadi ancaman keguguran atau etopic. Lagi lag kalau sakit. Semoga yang baik2 saja untuk sis

sama macam kes adik saya ni..ni xnormal awak..adik saya MCM nie bleeding g HSP Dr ckp ok . balik....lepastu darah ttp keluar .h HSP smula baru pakar yg datang sbb sakit MCM nk terberanak .rupanya mengandung luar rahim..Dr bg ubat kuatkan rahim .tp tuhan lebih sygkn bby tu .gugur..nasihat saya ..terus ke HSP awak . pendarahan ketika hamil tidak normal ok.

utk sy yg dah pernah 2kali gugur.. darah fresh mcm ni dan sakit tu tak normal.. apa2 pun if still non stop darah, boleh terus ke emergncy hospital.. beza kndungan sy yg ke6 bleeding mse 5week. tp drh coklat dan tak sakit.. on off bleeding. alhamdulillah repeat scan 8w dah complete ada jantung, dan skrg masuk trimester ke2.. moga yg baik2 utk sis.

9mo ago

Sis lepas 2kali gugur tu.. Next baby gap brp lama?

Tak normal ni awak. Sy pernah bleeding macam ni juga. Pergi hospital doctor cakap takda masalah & suruh balik. Esoknya still bleeding tak stop & rasa sakit pinggang. Pergi balik hospital baru doctor bagitahu gugur. Better dapatkan second opinion kat hospital lain. Sy doakan awak & baby baik2 saja inshallah

Saya pun pernah berdarah macam ni Pergi hospital doktor cakap normal lepas tu suruh balik Pergi klinik pun sama Last-last saya keguguran jugak Kenapa la doktor-doktor tak cakap je tu tanda-tanda keguguran Takdela saya berharap sangat 😞

sama macam saya awal pregnant keluar spotting n bleeding , terus pergi pac kene tahan ward sebab disahkan threatened misscariage , doc bagi ubat kuat rahaim . Alhamdulilah sekarang daa selamat bersalin . #anakfirst

bagi sy xnormal.. sebb sy pernah keguguran Dan keluar darah macam ni.. but akk dah jumpa doktor and diorg da check everything. it should ok. sebb sy pon jmp doktor. baby xde heartbeat da. huhu

9mo ago

sy start bleeding Tu. terus je g Klinik.. Klinik refer ke hospital .. Hari yg Sama dokto kata no heartbeat.. sedih sngt

sy dulu mcm ini,dari cikit terus banyak.g hospital bg ubat kuatkan rahim je,g KK lps seminggu.baru dpt tahu air ketuban bocor ckit, bby dpt bertahan 5bulan je.. hospital biasa mmg mcm tu ar kata normal