Part 2 cyst ketika mengandung

Ramai tnya apa yg jdi kt cyst tu kan dia hilang ke @ apa . Okey smbung yg smlm punya. Cyst ni dia tak bhge pon tpi depend ats cyst aktif or not. Selesai kt selayang sye buat buku pink di kk. Just follow up gn kk . Tpi selepas 18 w cyst tu dia tak mengecil . Still macm tu 8 cm . Doktor kk suruh jmpe pakar sbb bhge utuk baby n sye . Katanye bila bby membesar bby x akn ad ruang n boleh membhge kn nyawa. Untuk operation kali ni sye pilih hospital sg buloh. Masa operation bby dh 21 w dan cyst tu 9cm Perasaan takut , risau tu smue ad. Allah ye thu masa tu apa yg sya rasa. Alhamdulilah. Lps operation bby selamat dan sye selamat dibedah. Sekarg baby dah 30 w 7 d ?? Cyst saya jenis dermoid cyst. Sya dibedah secara laparoscopy (menegak)

2 Balas

laparotomy kan? laparoscopy tu yg tebuk. sy pun nk buang dermoid cyst jgk 10cm. nervous. semoga baby dlm perut kuat & selamat, operation semua berjalan lancar

3y ago

ohh..kalau belah tu dia panggil laparotomy. saya pun sama jgk tp doktor belah melintang bwh pusat. masa awal2 lepas operate tu sy cuma rasa sakit dkt bhg luar je. yg dlm tak rasa apa pun. tp lepas 2 minggu tiba2 rasa sakit mencucuk kat bhg dalam sblh kiri tmpt cyst tu. normal ke? sbb sblm ni xpernah pun rasa sakit mcm tu. kdg2 tgh baring tiba2 je sakit tu dtg. tajam pedih betul rasanya

Moga dipermudahkan