2nd pregnancy

preggy second bby .. anak 1st 1y 3mth. And still Bf. siapa sini mcm saya?Bahaya ke x semasa preg#pleasehelp

2nd pregnancy
24 Balas

Assalammu'alaikum, sekadar berkongsi pengalaman. Bergantung kepada kekuatan badan ibu sebenarnya. Kalau larat, ok jer. Anak saya menyusu badan ketika saya mengandung. Bila baby dah lahir, dia still menyusu badan sampai umur 3 tahun. Sharing dengan baby. Selagi ibu boleh produce susu ibu, should be ok. Tapi, dapatkan dulu nasihat doktor. Lain orang, lain caranya.. Amalan saya, minum air secukupnya dan jangan putus makan kurma. Good luck, sis! 💞 ( me..mother of 6, soon to be 7 😘)

Pengalaman saya, dapat 2 line masa anak 1st usia 9 bulan 😂 Amekko nak merancang sendiri sekali terlajak sampai tumbuh benih 😝 Alhamdulillah syukur. Masa tu anak 1st still breastfeed tapi campur dengan FM sebab bekerja. I breastfeed anak 1st sampai kandungan 2nd usia 4 bulan, then stop breastfeed sampai sekarang. Just consume calcium and vitamin C and ada juga makan supplements tambah darah even HB cantik. Tapi kalau dah ter pregnant tu kena stop breastfeed.

3y ago

agree.. sy pun stop bf bila 4 months pregnant . sebab Dr ckp badan sy jenis tak boleh nk support.

Bersalin normal ok la sikit.. Sy pnh lalui situasi ni, tp bila dh lahir anak gap 2tahun.. Abg drjh 4,adik darjah 2...senang nak handle sekaligus.. Adik yg baru lahir, jarak dgn no2 8thn, susah nk sesuaikan diri blk.. Haritu pnh tanya Doktor klu bersalin czer, paling awal bila blh pregnant blk... Doktor ckp, klu baby dh setahun stgh++, blh la slow2..

saya dpat thu..mgndung ank no 2 masa ank pertama 7 bulan...sya bf ank pertama smpai kandungan 7 bulan lebih..lpas tu ajar btol susu..sbb da x lart..dok gusti ats perut...😂in sha Allah ..x de ape2..depend pada kandungan..ad kandungan kuat dgan x...saya berserah smuanya pada Allah..in sha Allah..Allah jaga anak kita...

mcm sy juga dpt tahu pregnt baru2 in.anak frst bru 1thn 8bln full bf. dapat tau je trs tnya doc.. doc bgtau klo xlalu mkn muntah2 bttr stop bf bukan pa tkt bby dlm prt xdpt zat. alhamdulilah skrg dah 8 week. anak frst dah bljar susu botol.malam je lgi anak still cari bf.

Macam sy dapat tahu preggy baru2 ni anak pun baru 1y1m. Anak sy pun fully bf. Skrg dah nak 9w kalau ikut dari last day period. Tapi sy belum bukak buku lagi sbb belum scan dkt klinik swasta. In shaa Allah okay. Better pegi la kk ye.

saya pn sekarang pregnen 17minggu masih menyusu ank no 3 berumur stahun 2bulan. amek vit ganilia, calcium, vit c, maltofer dan bnyk mnum air masak. anak siang hari susu formula malam baru susu dada. nk stop tp masih xberjaya.

sama sya pregnant masa anak fully bf . 1tahun 4 bulan . terus stop bf slow2 sebab masa buka buku pink doktor suruh stop susu badan 😌 alhamdulillah 3 hari je anak saya stop susu badan . dia mcm memahami 😊

kalau ank 1st bersalin normal tkde hal.. kalau czer tu kena marah juga la.. sy mcm nie juga dulu. kne marah juga la sbb czer.. tapi nk buat mcm mne kn.. dh rezeki..

sy pregnant ank ke4 masa ank ke3 11month, masih bf..bf ank ke3 sehingga 2mggu sblm bersalin..skrg ank ke4 dh nk masuk umur 14m..masih bf ank ke4