salam ibu2...kalau preggy ibu2 penah rase x pkir bukan2, mcam2 pkir..pkir ank ok x dlm perut, sihat x..mcam2 la, ke saye sorg je rase mcm tu..saye dah 2kli khilangan ank,rse trauma tu btmbah2...dgn risau nye, pkir mcam2..ibu2 pnah rase tak?

Preggy 4bulan..

40 Balas

Normal bile terfikir mcm tu....tapi jgn ikotkan perasaan sgt....be positif....ingat anak tu rezeki dan anugerah dari Allah...Bila Allah bagi so jaga baik2 jgn abaikan....Tpi bile Allah tarik nikmat tu jgn negative...bersangka baiklah dengan Allah....Ada hikmahnya...mungkin jika mmbesar nnti dia jadi orang yg tidak berguna...sbb itu Allah ambik balik dia tak nak tambah dosa2 parents dia....Walaupun ank tiada dgn kita tapi dia tunggu kita dipintu syurga....dia bahagia disisi Allah.....so jgn rsau pasal anak yg penting positif dgn stiap ujian itu.

Biasa,lh tu sis...sy pun rasa,mcm tu jugak..lbh2 lg law kita selau mimpi pelik2 time mengandung ne mmng kita risau kn bany dlm kandungan ne..tp brserah pada ALLAH MInta prlindungan hnya pda DIA..bnyakkan berzikir...dan surah AL FATIHAH ,AYAT KURSI ,SURAH YUSUF ,SURAH MARYAM N SURAH LUKMAN...usahakn baca setiap kali leps sholat kalau xsmpt..ye lh kdang2 kita bz kn..x smpt nk baca al qur'an ..slpas sholat ..buka youtube..atau download siap2 mp3 al qur'an...msa kita sorg2 kt rumah ,atau tngh buat krja..buka mp3 al'qur an tu..time nk tido pun buka je...

Saya pernah juga gugur sebelum ni masa baby dah 5 bulan. Then bila tau pregnant memang hari hari rasa takut tapi husband selalu cakap dengan saya jangan terlalu negatif doa baik baik. Rasa jiwa tak tenteram dekatkan diri dengan allah. In sha allah hati akan tenang. So sis banyakkan berdoa ye. Kalau rasa risau ke terpikir benda tak elok cepat cepat istigfar. Buat benda yang boleh jauhkan sis dari pikir bukan bukan. Badan kita ni lemah so memang senang terhasut dengan bisikan syaitan.

4y ago

dr pun tak tahu sebab result forensic semua okay je. saya pikir baik baik mungkin dia nak jadi peneman saya kat sana 😊

saya pon dulu pernah gugur , fikiran kekadang selalu negatif lagi lagi bila baby tak kick ke apa , sampaikan tahap ajak suami pergi klinik nak scan nak tengok baby macam mana , kekadang sampai keluar airmata sbb memikir tapi suami selalu nasihat dia suruh pikir positive doa yang baikbaik untuk baby , naluri ibu ni lain sikit kalau bab bab anak , tapi apepon think positive okay , semoga awak dan baby dalam jagaan Allah ❤️

pernah.. mcm sy.. 1st preg gugur... so anak hidup smp skrg.. pregnancy yg kedua.. masa preg tu mmg selalu terpikir... okay atau tidak.. normal atau tidak.. tp selalu sgt bdoa biar semua nya bjalan lancar dan sihat belaka.. klu rasa mcm lama dia x gerak tu dlm masa 1 jam tu.. terus kejutkan dia.. skrg dia dah setahun... bulan lepas sy bru gugur lagi... skrg rasa fobia nak preg... rehat dulu lah...

Wkumsalam..sma la ,,sya pun slalu dok fikir yg bukan2,,risau ank yg ke2 ney ada msalh ksihatan ke apa,,sbb ank ptama tlbh due 2minggu,kluar2 je dktor sahkn tmpt saluran mkanan ada bocor n paru2 belah kiri xbrapa bkembang..harap2 prgnant kli ney semuanya baik2 je..n bnyakkn bdoa yg baik2 semoga kndungan kite semua di lindungi oleh ALLAH SWT..Amin3..

Waalaikumusalam ye sy pon selaku pikir bkn2..risau kesihatan bayi...lps pikir mcm tu cpt..berdoa..😅itu je yg mampu..Bismillahhitawakkaltu'alallah Lahaulawalakuwataillabillahilaliyilazzim.. Smbil sy niat..aq berserah dan bertawakal ke atas keselamatan ank di dlm kandunganku....dr awal prgnant smpai skrg 16weeks 5day..still pikir bkn2..😥

saya pun selalu fikir bukan2 tp siapa kita nak katakan tidak pada takdir tuhan. setiap apa yg berlaku ada hikmahnya. selalu berfikiran +ve bukan untuk awak sahaja tp untuk kandungan juga. selalu berbicara pada anak dalam kandungan dan berdoa agar dia sentiasa kuat dan membesar dengan sihat sehingga dilahirkan.

Alhamdulillah selalu positif about baby. Hanya byk down dgn diri sendiri la pulak masalahnya 😅 Selalu rasa useless. Sbb asyik rasa malas memanjang, xde smgt dan passion nk buat pape apatah lg bekerja. Mmg dh jd suri rumah pun 😅 (walaupun hakikatnya jadi freelancer dan insuran agent = kerja sendiri)

Saya pun. Bila kehilangan anak tu mmg trauma. Asik pikir benda tak elok ja. Sis doa banyak2. Solat hajat supaya Allah permudahkan urusan, jaga kandungan. InsyaAllah semua akan okay. Sis dah ada 2 saham syurga. Think positively yeah. Support dari husband, family dan kawan2 pun penting jugak. 🥰❤️