prlukh sya buat D&C slepas keguguran. 6 week je. hari first gugur dh kluar bnyk drah n segumpal drh.

3 Balas

d&c bergantung kepada keadaan dlm Rahim dh clear atau tidak...mcm sy pengalaman 2x keguguran..yg pertama Kali keguguran USIA kandungan 14w..keluar segenggam darah beku ..sy ingat Tu janin..lps Tu sy ke hospital, bila check Masih Ada lagi kantung..Lepas dr. buang kantung , diorg Akan scan samada clear atau tk Rahim Kita..jika clear tkperlu D&C..Jika xok kena buat D&C..Kali pertama Dr. tkbuat d&c tp on antibiotics 10hari..lps 10hari sy kena scan semula utk makesure rahim dh ok dan tkde darah beku...masa kali kedua miscarriage pun procedure yg Sama..Dr. seluk and tarik kantung pastu bila scan Rahim belum kecut.... 2 x cucuk ubat kecutkan Rahim still tk ok .jadi kena buat DNC..sy request tknk buat D&C..sbb sy kata fobia masuk bilik OT..Skali Diorg clear Kan tanpa bius..diorg seluk utk buang darah beku tu sakit teramat😩..jika d&c tksakit sbb diorg bius..buat idup2 ni yaAllah sakit teramat 🥹

Doctor je yg blh decide kena buat d&c ke tak. Klau keguguran dia akan scan klau misal kata dah clear smua dia takkan buat. Tp klau time scan dia nmpak masi ade sisa mmg akan kena d&c..

buat dnc lepas keguguran? setahu saya dnc tu time keguguran. tu pun depends on situation. tak semestinya gugur perlu dnc