bontot anak melecet,tu punca anak meragam ..mungkin pedih..ada cream apa² tak suggestkan?

18 Balas

kdg2 pgunaan sabun juga blh bt bby melecet yer puan..bby jenis kulit sensetif org tua ckp..tp sy perasan yg melecet tu mcm fungus sikit (sebaiknya jumpa pakar)..jd sabun pencuci puan stop dlu atau blh guna yg sabun yg jenis kulit sensetif..mgkin blaku iritasi pd kulit bmula pd sabun dan btindakblas dgn peluh ank bila pkai pampers yg kurang pengudaraan..puan blh tukar jenis pampers juga..melecet tu puan perlu rawat dgn ubat..pg farmasi atau klinik utk elak lbh teruk..biasa sy guna Candid B ada jual di farmasi dan pakai sabun sebamed..blh juga apply nappy cream tp fungus lambat nk mati sb xsemua nappy cream blh rawat fungus

12mo ago

insyaallah..saya cuba

stop guna baby wipe dulu. cuci pakai air je. pampers pun kadang boleh jadi punca jugak. lepas bersihkan bontot makesure lap kering2. mcm anak sy pakaikan losyen badan pun lama2 melecet tu ok jd kering. tp kalau anak awak sensitif kena pakai losyen khas la mcm cetaphil ke. anak sy tak boleh pakai pampers mcm drypers yg ada lapik warna biru tu maybe sbb kasar kot. dia sesuai pakai yg jenis bubble soft mcm huggies or pet pet gold je. mommy cuba lahh yaa.

12mo ago

aa betul..ada jgk yg kata pampers mybe tak sesuai dengn dia..wipe tisu pun time nak travel je guna..

Setuju. Sudocream dan jgn guna wet tissue. Basuh guna air je dan kalau perlu pun guna cotton ball dibasahkan. Selagi melecet tak elok, better tukar pampers 2 3 jam sekali. Supaya sentiasa kering. Baby sy punggung melecet try 2 3 nappy cream tak okay. Ada yg buat lagi teruk. Cepat2 beli sudocream sbb selagi baby meragam, mommy pun naik stress

sy pakai cream ni..sblum ni pakai mcm2, sebamed, cetaphil, sudocream, krim KK bg..semua xsesuai, jd lg truk, terus naik berbiji2 air kat area kemaluan..g farmasi, dpt cream ni, sapu pagi, ptg da kurang..bleh pakai harian..sjak pakai cream ni, xpernah da melecet..wet tissue da xpernah pakai sbb trus cuci pakai air pastu lap kering2..

12mo ago

sy duduk manjung, perak..hanya ad 1 farmasi je..msa sy blik kg kat johor xda farmasi yg jual..tp kat shopee ada..

tukar pampers, anak saya guna huggies dalam masa 3 hari naik ruam merah2 kat punggung. terus saya tuka mamypoko balik, guna air paip je cuci punggung sementara tggu elok balik. Macam pad jugak, sy takdapat guna librese, kulit mengelupas gatal. bila pakai intimate elok je 😅

Better bawa ke klinik sis, utk dpt kn kepastian, tp nmpak mcm fungal infection, sbb cuaca panas, baby byk berpeluh & kulat suka kawasan lembap. Klau ruam biasa, boleh pkai sudocream, sekali pakai je, ruam akan hilang.

ank sy pnh lg teruk kne...mybe sbb lmbt tukar pampers. mcm2 krim letak,last2 bru teringat nappy cream..lps sapu kering slow2.

sudocream terbaik. anak sy melecet sampai berdarah... sapu je tebal² doc cakap. sehari dua npk kering.

saya sllu pkai vaselin dri newborn and berkesan untk ke dua dua anak saya ..

Guna cream ni sis cpt je baik , lps tu bsoh bontot guna air je

1y ago

Setuju sgt dgn sis ni