mcm mana nk buat ye kalau ssah sgt mkn ubt?sebab tiap kali mkn muntah da nak masuk 13minggu 😔

4 Balas

Dulu sya mcm ni, lepastu sya buat mcm dr advice. Sblm masukkan ubat, minum sikit air masak sejuk. Pastu air sejuk satu gelas bancuh kan dgn sedikit air manis tk kisah la sirap ke sunquick ke. Tp sikit je buat rasa2&tk perlu gula. Masuk ubat, minum air yg dh bancuh, bilas gn air masak sejuk. Skrng baru ok😅 sbb sjk prgnt sya akan mual bila minum air masak😂

2y ago

saya pon sejak pregnant tak boleh minum air masak tapi terpaksa minum sebab takut nanti sembelit 🤣 . memang tak boleh langsung makan ubat mesti muntah tak tahu nak buat macam mana lagi

kalau saya susah nak makan atau minum something, saya akan buat sambil tutup hidung then telan. nak taknak kena paksa diri. saya selalu buat camtu je, sis try la ya. btw ubat apa tu?

2y ago

saya buat da macam2 nak bagi telan ubat tapi susah tak boleh jugak tetap muntah . ubat klinik sis biasa untuk ibu pregnant

sy makan ubat sebelum tdo. kalau selepas makan,perlu 2 jam selepas kan. jadi makan siap2 sebelum pukul 8. nk masuk tdo dlm pukul 10/11 tu telan la.

2y ago

betul . saya pon selalu sebelum tido baru makan ubat tapi memang tak boleh telan langsung kadang da sampai tekak pon termuntah

try amik ni.softgel…1biji 2x sehari