Tips cepat bersalin please😭sya nak cepat bersalin 🥺skrng xda tnda" bersalin lagi😫

13 Balas

pengalaman masa anak sulung tahun 2014. mmg tak ada pengalaman langsung. masa tu plak,saya tak pandai sangat lah pasal medsos ni semua.. jadi ilmu tu tak banyak. mmg risau bila tak ada tanda ape²,lagi² bila dah dekat tarikh. takut masuk ubat. lagi 2 hari nak kena serah diri,suami saya bawak saya jalan² dekat kawasan rekreasi. saya buat 5 pusingan keliling taman tu. mengah lah jugak 😅. malam tu dah rasa sakit² dekat pinggan dan perut. kejap² sakit tu datang. bangun pagi tengok,ada darah keluar. tapi tak banyak. misi mmg dah pesan,kalau ada tanda ape² yg keluar,terus ke hospital. dah sakit² tu pun,pagi tu sempat lah masakkan suami nasi tomato. masa tu cuma pikir "kalau ini hari terakhir dapat masak dan makan dengan suami,semoga jadi kenangan terindah dia nanti". Tengah hari,dah gerak ke hospital Muar. tapi bukan terus ke hospital,suami bawak saya jalan² lagi kat tanjung. minum air kelapa. makan keropok lekor. buah² sambil² mengadap laut. dah petang,baru pi sepital. bila docter check,baru bukan 2 cm. ikutkan kena balik,tapi suami cakap,kalau balik takut besok nak serah diri ke hospital jalan jem. risau,anak sulung. tak ada pengalaman. sbb masa tu mmg nak tahun baru Cina. jadi masuk wad. sepanjang malam tak tidur. saya jalan² je dalam wad. tak peduli pun kawan² sebelah yg tidur. pukul 11 malam,suami naik atas,hanyar nasi goreng kampung +telor mata separuh masak,milo suam. sakit dah kerap jugak,saya makan habis nasi tu 🤣. staf nurse nampak,dia cakap "bagus macam ni,kena makan. baru ada tenaga nak push nanti",lepas makan sambung jalan² lagi. solat jangan tinggal ye ibu². masa sujud tu,lamakan siket. bagi otot² semua renggang. relex je. mata ngantuk,tapi tak boleh tdor bila sakit tu datang. terlelap atas kerusi,bila sakit bangun balik. sambung jalan² lagi. jam 4 pagi,saya mandi. bila mandi tu rasa kurang siket sakit tu sis. lega. lama jugak mandi,sampai nurse ketuk pintu bilik air. risau dia saya tak keluar² 😂. 9 pagi,staf nurse datang lagi. dia cakap "muka awak dah macam udang kena goreng dik,jom masuk LB". sampai LB,sedut air kencing. sampai menggigil kaki. docter check dah buka 8cm. tepat jam 11.48am, Alhamdulillah saya selamat melahirkan anak sulung saya. saya tak ada amik ape² suplemen atau ape² produk masa mengandung. just makan ubat yg kk bagi je. ape² pun,semoga Allah permudahkan segala urusan kita masa bersalin nanti ye ibu² semua..baby dan ibu,sihat dan selamat..Aamiin Ya Rabbal Alamin 🤲🏻❤️

Pengalaman saya... overdue 4hari... sy cube mkn nenas... esok pagi subuh keluar tande nak bersalin plus contraction kerap... alhamdulillah tengahari selamat bersalin baby girl... kenangan 5tahun lepas... 😘 itu cara saya, sebab ade bace di laman ibu hamil jgk... sebelum due tu, puas dah pusing shoping mall, jalan itik... tp xde tanda baby nk keluar.. 😅 tu yang sy cube makan nenas...menjadi dgn saya..🤭#niepengalamansayaje☺️ #campakbelakang

Bnyak kan bjalan sis.. Pengalaman sy perut masuk 9bulan hari2 da sy round mall smpai pekerja pun kenal sy daa 😂 sakit pinggang sakit celah paha tu pun sy tetap jalan tpi slow2 laa... 39w pecah ketuban xda sakit masa p hospital jam 2 baru ada contraction jam 2 lebih melahirkan Alhamdullilah Allah permudahkan urusan ku time bersalin....semoga Allah permudahkan urusan sis yaa Amiin2

sy dekat2 due rajin cangkung, jalan itik n aktif brjalan .. masa kt ward langsung tkde sakit contraction. tau2 je bukaan da 3cm . terus masuk labooroom. kt labooroom dr kasi kuatkn contraction bru rasa sakit . Alhamdulillah baby lahir ngan selamat walaupun tk reti mengeran 🤣 8jam dlm labooroom.

kena kerap berjalan & cangkung sis. tapi kena hati2 tau. sye buat jalan itik masa 38w 2d, satu pusingan karpet tu. petang tu bleeding lendir jernih. esok pagi contraction kuat, ketuban leaking, terus pegi hospital & selamat bersalin 🙂 alhamdulillah

2y ago

ye sis, anak first. alhamdulillah Allah mudahkan ☺️. buat squad jugak, kalau larat. mungkin jugak masa 3rd trimester sye melasak, banyak berjalan. tapi yg lepas buat jalan itik tu terus turun tanda

Masa sy kat ward, nurse suruh sy jalan itik utk cepatkan😂 bila duduk pulak duduk dlm posisi butterfly sambil kepak2 lutut n pusing kiri kanan. Jangan baring je x buat pape. Pastu cakap2 la ngn baby, pujuk dia keluar hehe

cube amalkan senaman satukan tapak kaki tarik ke dlm goyang kiri kanan dpn blkang..berjalan stengah jam sehari

2y ago

insyaAllah cubelh..tu je tips y sy amalkan dr 35 week..3 org ank bersalin 36 week..3 org 37 week..kite cube x salah..mne tau bdn org lain pn blh trime.snman tu setiap kali awk nk duduk je..dduk camtulh

berapa minggu dah sis. cuba byk kn berjalan. pergi mall cuci2 mata ke . window shopping. kerap bersama suami .

2y ago

37weeks dah sya nak bersalin awal sikit sbb husb x dpt cuti lama😫sya tinggl berjauh dgn suami🥺sorang d kl sorang d sabah . ahad ni suami kena balik kl dah 😫

Sama lah😭, saya dh 38 week 5 day tnda2 pon belom ada lagi

samalahh . nak tipsss smua dh buat dh . 39w2d 🤣 bby pon sdp je tidi

2y ago

dia syok sngt dkt dlm kot tu yg xnak kluar😫smua benda dah buat tpi x nak kluar juga🧘‍♀️