Hi mommy, ada tips tak tambahkan susu badan? Minum susu ke atau ambil suplement ke?

8 Balas

sy minum OMB nufiya, buat air rendaman halba, makan kurma, sup lobak putih..alhamdulillah serasi..walaupun sy ni badan kering dan breast org kata kalau kecik x byk susu tp susu meriah sgt²..lg 1 mind mesti positif..tiap kali nak susukan anak pun doa, ya Allah, banyakkanlah air susu aku supaya kenyang anak aku minum..itu la sy amalkan

Baby dah berapa bulan sis? Macam saya, saya direct feeding kan anak saya je. Walaupun dah 8 bulan tetap susukan dia 2-3 jam sekali. Alhamdulillah susu masih ada. Biasa susu badan ni ikut pada supply on demand. Kalau sis tak sempat direct feed, sis tetapkan masa untuk pam. 2 jam sekali ke. InshaAllah susu tak drop 😊

tambah susu badan ni, depends pada demand baby. what i did masa anak below 6m...kalau dia menyusu setiap 2-3jam, sy akan offer menyusu setiap jam 🤣 mmg menjadi sgt especially kalau ibu okay anak mengempeng. klu tak, bole ambil milk booster tp kerapkan sesi pam susu.

Mkn lah apa yg awak suka..tp waktu bf bby dulu, sy selalu mkn lobak putih..masak lemak atau masukkan dlm sup ayam..atau rebus cicah sambal belacan.. Bykkan minum air, susu fresh blend kurma...kita happy, susu pun meriah ..

Cm saya awal2 bersalin kt LB susu mmg bnyak .. bile lelama agak drop sbb anak kuning .. bnyak susu saya pam tp tk ley support sbb anak kuat nyusu masa kuning .. saya try urut ngn mkn suplement bruu bnyak balik

minum horlicks ja sis. saya minum horlicks auto banyak air susu sampai sekali pam boleh dpt 200ml kanan kiri

1y ago

sehari brpa cwn

usia baby awak? baby directfeeding atau awak epmom ya? cuba share apa yg buat awak rasa susu badan awak kurang?

1y ago

itu bukan tanda susu awak kurang, dear☺️. awak kena ubah mindset awak. selagi ada demand (permintaan) samaada dr baby directfeed ataupon awak mengepam. selagi tu supply (penghasilan/pengeluaran) susu badan awak akan sentiasa ada. susu badan awak terhasil mengikut demand baby minum. kalau nak tahu baby dpt susu yg cukup ke tak awak boleh refer gambar sy bg ni. kalau baby dah directfeed awak pump tu utk apa ya? stock utk kerja ka?

makan je apa awak suka