Mimpi Keguguran

Petang sy tertidor sebab penat baru balik dari hospital, lepas tu mimpi sy keguguran terus tersentak dan terjaga.. memang rasa real sbb sy pegang janin dan uri.. cerita kat husband dalam keadaan menangis teruk sbb sy trauma pernah keguguran.. ada ibu² kat sini pernah alami?.. sy baru 11 minggu, setakat ni baby okay tadak bleeding or spotting.. tolong sy.. rasa down sangat².. risau #pleasehelp #11_minggu

16 Balas

Sy rasa itu hanya mainan tidur. Mimpi mengikut psikologi itu menandakan sesuatu yg masuk di bawah minda separa sedar. Ia hanya nak menunjukkan awak terlalu sayangkan kandungan tu, terlalu risau dan terlalu memikirkannya jadi datanglah dia mimpi2 begitu sbg refleks utk diri lebih berhati-hati. Jarang sgt org biasa mcm kita kalau mimpi je ada petanda atau maksud tersirat. Utk mengelakkan kejadian sama berulang, sblm tidur, fikirkan sesuatu yg baik2 dan positif dgn harapan dpt mimpi pun yg baik2

Sy kerap mimpi gugur , mimpi yg tk elok sepanjang pregnant . Inshaallah takdak apa sbb sy ada baca mungkin tu semua sebab perubahan hormon @ roh baby nak masuk dlm rahim kita . Doa baik2 pikir yg positive .. kdg kita pregnant badan kita lemah , “ benda” suka dan ganggu mental kita . Amalkan baca doa /zikir sebelum tidur 🫶🏻

9mo ago

setakat ni 2 kali dah mimpi kegugan.. jadi risau.. Baik sis terima kasih atas nasihat

Saya gugur tahun lepas. Masa tahun ni pregnant balik awal2 kandungan tu sy mimpi bukan2 juga Mimpi keluar darah la, mimpi jatuh la, skg dah 32w mimpi pecah ketuban pula sbb tak lama nk bersalin kan Alhamdulillah takde apa yg tak baik. Mimpi je tu Sbb trauma dlu kot, lg 1 time pregnant memg mcmni la Doa je yg baik2 ok Jgn risau yer

Mimpi kan mainan tidur. Mungkin awak trauma sampai terbawa mimpi. InsyaAllah takde apa2. Awak keep monitor dulu mcm mana. Kalau ada apa2 terus jumpa pakar. Buat masa ni just jaga diri je. Elakkan fikir sangat benda macam ni takut awak stress 😢 kalau boleh, pasang lah surah2 ke masa tidur.

Saya pun pernah mimpi buruk sepanjang hamil, sampai tahap mimpi suami sendiri buat jahat 😅 tapi alhamdulillah baby baik baik aje, keluar dgn selamat... Sebelum tido saya biasa buka bacaan alquran, basuh kaki.. Letak quran atau yassin dekat bantal..

Mgkin sbb sis tlalu pikir kn psl baby & trauma kguguran dlu.. InsyaaAllah xde pape.. bykkn bdoa ye.. Lg 1, pikir bende2 positif je.. Dlu klu sye rsau psl baby dlm perut, sye ske tgk vdeo baby cute2 kt ig.. trus rse hepi..

9mo ago

mungkin juga.. In Shaa Allah sis, terima kasih

Sama Sy pun .. mcm itu juga mimpi . I Nangis Cerita kat Husband.. We just pray only . last year my baby Passaway 18 weeks .. now again I'm pregnant 12 weeks. . I dream like this .. it's make me more Worry n Scared

9mo ago

betul tu sis, hanya mampu doa saja

sy pernah mcm ni mimpi gugur , bleeding . mmg takut lagi lagi sy pernah spoting dan gugur . so stiap kli sy tidur sy pasang bacaan surah2 . alhamdulillah dah tkde mimpi pelik2 . skrg dah 35w .

saya x dpt tlg sis banyakkan berdoa dan pikir baik baik InshaAllah mainan tidur anggap kdg kita tkot jdi ppe sbb tu kita mimpi mcmtu 🥰semoga allah lindungi sis dan baby smpai bersalin amin

Sy pernah mmpi gugur juga sbb sy pun pernah gugur sblm nie..jd sy sentiasa risau berulang smpai termimpi2.. So sy tak nak dh fikir benda2 negative mcm tu lg and syukur dh tak mmpi pelik2..