Anak pertama atau ank kedua?

Pernah tak dtg kk nusre bgi jadual utk dtg minum air gula tanpa bersarapan ..share lah pengalaman ibu2 skalian Saya pon nak tahu juga.. Sebab sy dpt temu janji utk bulan depan minum air gula?

13 Balas

malam start puasa pukul 10, klau ada niat nak makan makanan berat terutama nasi/mi/bihun kena makan paling lewat sebelum pukul 8. start puasa tu hanya air kosong saja dibenarkan minum. esok tu p awal pagi supaya boleh minum air yg masih suam, jadi takda la rasa perit nak telan 😂😂 . minum terus tanpa henti,supaya lidah tak sempat nak merasa tahap kemanisan tu 🤭🤭 . lepas tu tahan puasa lagi selama 2 jam, p ambik darah 2nd time then baru boleh makan mcm biasa.. klau bleh jgn mnum air kosong lepas mnum air gula, kadang boleh sangkut jgak result. kalau sangkut gdm nurse akan call terus, kalau normal nurse bagitau result masa next appointment je..

Macam saya, experience saya minum air gula tu saya kena start berpuasa pada pukul 10 malam, malam sebelum test air gula. Esoknya kena ambil 2 kali air kencing. Yg pertama, air kencing sebelum minum air gula. Minum air gula, tunggu 2 jam, dan ambil lagi sekali air kencing. Lepas tu nurse bagi kita terus balik. Jika result ada gdm, nurse akan call. Jika tak call, maknanya normal. Semoga dipermudahkan urusan ye mommy. Aamiin🤲🏻 #TAPsupermoms #TAPactiveusers

Sy da minum air gula masa kandungan masuk 4 bulan result semua ok cantik x de masalah, after that Doctor bg date baru lg tuk minum sekali lg air gula tuk 2 bln akan datang...mgkn sejarah keluarga ada gdm so Doktor nak tgk sekali lg result. Bg saya air gula tu pn rasanya x la manis seperti yg sy bayangkan mcm minum air yg dlm tin ja, ataupn mgk sbb sy haus kot, minum pn laju je teguk.😂

sy baru prgnt 8week ari tu da kne mnum air gula.. sbb sejarah fmly ade gdm.. n the result is sangkut gdm.. huhuhu.. pasrah bila every 2 week kne dtg kk buat bsp n rujuk O&G kt hsptl.. plus prgnt twin ni risiko tramat la tinggi.. ok je mnum air gula tu.. yg pnting kne perut kosong.. lpas tu brkumur bila da siap mnum.. klau muntah x pasal2 kne kne mnum smula..

Awal pregnant nurse dah suruh minum air gula. Puasa dr malam. Then kul 8pg amek darah, terus minum air gula. Tunggu 2jam dlm bepuasa lagi then dtg klinik amek darah. Mmg longlai jelah rasa masa tu 😂

kena puasa malam sebelum minum air gula. last makan kul10,esok ke klinik minum..kena puasa lagi 2jam lps minum,baru leh buka puasa mcm biasa..

Klu kena minum air gula, mlm sblm tu dh start kena puasa.. Last mkn pukul 10mlm... Bertabah la tunggu 2 jam lg lepas minum air gula tu...

ada jee sy pun first time kena minum air gula tapi sehari sebelum puasa nanti..nii punn ad mabuk2 lagii x tahu lahh nantii hmm.

3y ago

14minggu

sy pun nurse dh bg tarikh siap2, bln 4 nnt mggu ptama puasa ramadhan 😅 xtahu cmne nnt sbb ni first time

Sy pon bulan 4 nie ada kne mnum air gula n first time. Harap xsangkut ape2 laa seram benaunyaa hihihi