Blighted ovum perlu ke pantang selepas jatuh kantung??

Perlu ke pantang selepas kantung jatuh disebabkan kantung kosong? Jika perlu berapa hari? Apa yg perlu pantang #pleasehelp

11 Balas

Saya haritu gugur blighted ovum jgk..saya pantang sebulan sbb saya gugur waktu 13 minggu..pantang mkn sis..jgn mkn mknn yg berangin.saya siap berurut 3 hari..sbb tapak kaki sakit selpas gugur tu.semoga dipermudahkan urusan sis..insyaallah ade rezeki lain sis..stay positive okay..ade hikmah sis..saya selepas 2 bulan gugur lekat smula ..skrg dh 4 bulan..waktu gugur tu allah je yg tau cmne sedih hati seorg ibu.be strong okay..

yg penting take ur time rehat la seminggu dua. jaga makan and makesure habis kan ubat or antibiotics yg dok bagi if ada. dlm tempoh berehat tu relax kan diri and lapangkan fikiran. emosi kena jaga. inshallah ada rezeki lain nanti

1y ago

pantang ni actually tempoh berehat dan recover utk diri kita. mungkin la org kata ala tak perlu la kantung keluar sendiri je pun bukan cuci. but u ask urself u tak deserve ke utk berehat and bagi body and mental u recover? i pernah lalui benda u lalu. ambil la masa berapa lama yg u perlu. u know ur body better than anyone else puan ☺️

boleh je pantang sementara tunggu darah habis kering. tp sebenarnya lebih pada pantang makan. pantang makan ni sepanjang hidup kita kena buat bukan lepas bersalin je. moga dipermudahkan ya sis

Terima kasih semua. Walaupun kantung tak jatuh lagi. Lepas doctor bagitau kemungkinan besar mmg xjadi kandungan ni. Terus Smlm emosi down. Hari ini emosi dh positive 😁.

Ambil masa utk heal emosi, fizikal & rohani sis.. pantang ni bukan bab mknn je semata-mata.. byk aspek.. moga lpsni sis bertambah sihat dalaman dan luaran..

yaa. saya pun bepantang mcm org beranak, supaya next time kandungan lebih sehat dan tak ada komplikaso

Masa sy blighted ovum, doc bg cuti 1 week. Sy bpantang 14 days. Depends dgn individu itu sndiri.

Sy gugur masa 12weeks pantang 2 minggu

saya pantang 2weeks 🥰

kandungan brapa weeks awaq?

1y ago

Ikut doctor scan now 8weeks. Kantung still xjatuh lagi. Doctor bg masa 2weeks from now.