Tidur Dalam Buaian, Anak Mati Lemas

Hi Parents! Buat ibu bapa yang mengunakan buaian untuk menidurkan si kecil, anda perlu berhati-hati. Supaya perkara seperti ini tidak berlaku, mari tengok cara memastikan buaian atau kot bayi kita selamat. Ketahui lebih lanjut cara-caranya di sini: https://my.theasianparent.com/anak-lemas-tidur-dalam-buaian/web-view

9 Balas

Kebykan org mesti tanya “anak guna buaian ka?”. I said no. Baby sy suda biasa tidur tanpa buaian. sometimes ada jg ckp, tggulah besar sikit mesti guna jg tu sbb baby susah tidur n baby makin berat. Tpi kita as a parent dari baby lagi kena biasakan sbb klu jalan pegi tmpat org, susah.. kata org baby yg biasa dibuai ni akan susah tidur tnpa buaian.. maybe anak sy mmg kuat tidur, thats why sy x da masalah tidurkan anak 😅

Anak sy pon pakai buai.. Mmg mase dia tido sy akan cek xkire mase tggok dia ok ke x dlm tu.. And bawah buai sy letak tilam tebal sbgai langkah berjaga2 takut terjatuh ke ape..and anak2 sy boleh tido bawah jugak means kalau g mana2 xpayah bawak buai dorg boleh tido kat bawah mcm biasa.. So balik kmpg ke g jalan2 ke xpening pon nak fikir pasal buai la ape.. Hehe

Alhamdulillah ank dr lahir smpai dh umo 11 bln ni..suka tdo bwh shj d tilam..xpnh ajar ank tdo buai...... Wlaupn ada rocker..tetap nk tdo dkt tilam..bg susu..tepuk2.. trus lelap..jnji dia knyng..bg minum susu+mkn ckup..in.shaa Allah lena la dia.

Allahuakhbar!!! Nk jd punca kn😢 My bby boleh tido flat surface dgn dlm buai. Kalo dlm buai tu, dia xperlukn bantal ar alas. Biarkn je dlm kain jaring tu saja. Kalo dkt tilam pun xde bntal kepala, selimut or bear kiri kanan.

Nauzubillah. Mintak dijauhkan la perkara2 mcm ni. Walaupun anak tak tidur buai, tetap check jugak masa dia tidur. Malam tgh tidur pun kadang2 tengok muka anak tengok bernafas ke tak.

Sids- sudden infant distress syndrome... Should put baby lying on flat durface.. Nak letak dlm buaian boleh... Cuma kene slalu Perhatikn lah... Lagi2 baby diawal usia

Baby saya pun selalu tertiarap dalam ayunan, kalau saya terbalikkan dia nangis pula. So saya selalu perhatikan dia, selalu cek kalau baby masih bernafas ke tak 😂

Ank sya tido buai..tapi boleh tido bwah jugak.so klu balik kg ke tak perlu bawak buai

😭😭