Jumaat (23/10/2020)

Pagi tadi saya ada jumpa doktor untuk scan selepas 2 minggu. Haritu masa 09/10/2020 ada di scan doktor nampak kantung saja baru 6minggu. Tapi kalau ikut kiraan dari tarikh period saya sebenarnya kandungan saya dah 9minggu masa tu. Sekarang ni sepatutnya 11minggu 3hari. Tapi pagi tadi doktor scan lagi masih ukuran yg sama 6minggu dan masih kantung saja yg nampak. Doktor kata juga baby belum nampak lagi. Lepas tu dia call doktor pakar. Doktor pakar pulak bagitahu kemungkinan saya miscarriage 😢 sedih pulak bila dengar doktor cakap macam tu. Tapi saya takda simptom pun. Takda pendarahan. Saya tak nak benda ni berulang kali. 3 kali dah terjadi dalam sejarah hidup saya. Saya nak yg kali ni betul² menjadi. Saya tak sanggup 😭 saya sayang baby ni. Ada tak mommies sini pernah terjadi macam saya?? Saya tak pernah tertinggal pun makan folic acid, vit, ubt tmbah drah dan b complex. Makan saya pun ok. Macam mana pulak baby tak nampak dan kantung tak membesar?? Boleh share kan pengalaman kah? Tolong saya. 😭😭 #bantusharing #mommybuntu

4 Balas

sy 2x jadi mcm tu.. usia ptt da 12week tp kantung kosong n masih 7week.. n tiba msa gugur, bila chk² rupa nye sy ad mslh kencing manis 😔 doktr syak itu y sbbkan kandungan tk mbesar.. skrg nie prgnt kli ke 3, tk rncg. tp memg jaga mkn betul².. alhamdulillah da 15week.. hrp nie slmt smpi lahir.. 8thn sy tgu utk ank nie

3y ago

situasi sy lebih kurang sma mcm sis.. sy keguguran juga.. janin x membesar, masih saiz 6week wlaupun dah 9week masatuu.. kandungan seterusnya, sy lebih bhati2.. dpt tahu pregnant je, saya trus ke hospital swasta utk dptkan nasihat pakar.. 1st skali pakar bgtau, kurangkan pengambilan gula.. jgn ambil gula lagi bagus.. bila saya test air gula, sy GDM.. nurse ckp mungkin aybgugur sblm ni salah satu faktor adalah GDM.. mmg saya x kawal pengambilan gula masa 1st pregnant dulu..

sy dulu pn mcm tu...masa scan 5-6 weeks nampak kantung je..kalau ikutkan kandungan da 9-11 weeks,tp sbb janin x de,mcm sy mula mmg x de simtom gugur..ending dia sy ada tompokan darah setitik then pegi hosp doc ckp mungkin gugur...sy da pernah gugur 3 kali tahun lepas

insyaallah sis doa yg baik2... kdg2 kandungan msh awal xnmpk.. saya dlu 9w bru nmpk baby kntung dan heartbeat

Sis mcmne dah kandungan?