air ketuban leaking

pagi tadi dalam kol 3 lebih rasa macam ain ketuban da keluar sebab seluar saya basah . dalam 4 lebih saya pergi hospital tapi cek jalan 1cm . nak tanya pengalaman ibu ibu rasa lama ke tak nak tunggu nak bersalin . tapi perut kerap mengeras manja manja dah . anak pertama tak ada pengalaman . 38week

2 Balas

progresa bukaan tak sama. even setiap anak dr rahim yg sama pun berbeza progress bukaan cm. mcm sy,tak sedar pun bukaan dah 9cm masa anak 1st. sakit perut,dtg hosp dah 9cm dan terus bersalin. anak 2nd pula,2cm mcm dah separuh mati sakitnya,tp bersalin kurang dr 5 jam hari yg sama. anak 3rd pula,bukaan 3cm sakit sangat²,bersalin 1jam setengah hari yg sama juga. semua bersalin normal. ada pula ibu² yg hari ni bukaan dah 2cm,tp kena tunggu beberapa hari utk bersalin. jd ikut nasib ja sis

Saya anak pertama leaking. Induce 2 kali, pergi hospital pukul 7.30 pagi, cek jalan & induce pertama tak ada kesan. Kali ke 2 induce pukul 12 tengahari, pukul 3 jalan buka full terus bersalin. Masa tu 40W2D.