TENTANG SCAN KANDUNGAN

Pada usia kandungan berapa minggu baru boleh buat scan? Dan berapa minggu baru boleh nampak kantung?

2 Balas

4-5weeks bole scan untuk tgk kantung dlm rahim atau luar rahim. 7weeks ke atas bole tgk janin and heartbeat. tp kalau nk jimat buat 7weeks ke atas, bole tgk heartbeat baby skli. tp kalau rasa was2, takut kandungan luar rahim bole check 5weeks nanti. sbb 4weeks biasa x nmpak ppe lgi. takut nampak rahim tebal je.

sy dulu 5w dh nmpk kantung..denyutan jgtung nmpk masa 8w

2y ago

sebab kalau ikutkan sy dh 5 weeks.. tp dr ckp tunggu 6 weeks baru boleh scan... x pun better 10 weeks mcm tu la 😅