Kisah saya panjang, kalau sesiapa sudi baca dan bagi pandangan amatlah dialu alukan😅

Pada 14/01/2024 saya buat upt dan Alhamdulillah kluar double line, tpi ada blurry ckit bukan clear sgt double tu, but sy consider sy pregnant due to the few symptom tpi baru delay piyed 2 hari (time tu dah excited giler) lepas tu ptg tu ikut suami balik kampung naik keta dlm 4 jam, mlm tu sampai rumah mil mula rasa xsedap badan dah rasa ngilu kat bawah rahim tu mcm org sengugut, then esok pgi bangun subuh kluar darah mcm period, terus putus angin rasa, kecewa jap, tapiiiiii Sy punya sakit perut tu lgi sakit dri sengugut smpai xleh nk berdiri tegak, sakit bawah perut tu xleh nk bincang. Suami ajak pegi klinik pagi tu tpi sy xnak, pastu malam tu sakit nya x hilang lgi terus sy ajak suami pegi klinik, then Dr kat klinik dah cek balik upt then resultnya negative, tpi dia tekan perut sy mcm keras gitu, dia syak chemical pregnancy tpi sbb sy bleeding n sakit dia kata mngkin ectopic (kandungan luar rahim) pastu dia buat surat refer ke hospital besar direct masuk emergency mlm tu. Then saya pegi la ke emergency masuk red zone sbb dr syak sy miscarriage atau bleeding atau ectopic pregnancy. Lagi skali dr scan kat situ tpi xde detect apa2, cuma tekan bwah perut dia sakit dan keras. Pastu berbincang la doktor2 sekalian kat katil sy. time tu sy dah dimasukkan iv drip dan on antibiotic kalau x silap. Kemudian diorng decide utk refer sy ke pakar O&G dgn segera mlm tu jugak. Mana x cuak rasa mcm kes berat je dgn doktor kerumun bagai😅 Then pegi kat wad ibu dan bayi tukar pakai baju pink smua dgn keadaan masih bleeding tpi kurang sakit dah effect antibiotic kot (diorng consider bleeding sbb sy haritu tukar pad dlm 3 kali) pastu kat situ cek lgi skali urine dan diorng nampak ada blurry sy punya upt, dan beta HCG tgh tinggi time tu pastu diorng masukkan yg mulut itik tu nak ambik sample darah smua, pastu cek rahim dri atas xnampak apa2 kmudian dr masukkan cek yg dari bawah Alhamdulillah nampak kantung dlm rahim, cuma xnampak janin sbb kat situ tulis dlm week 6, so bukan ectopic Alhamdulillah, jdi dr bgi tarikh lgi 2 weeks utk dtg cek balik kantung tu kalau ada rezeki boleh nampak janin. Pastu esoknya sy discharge cuma dr pesan nnti kena perati bleeding sy ni ada kluar mcm isi ikan ke tkut risau boleh jdi miscarriage dan kena kira brapa hari kluar darah, kalau darah non stop smpai 7 hari itu kena risau dan kena refer dr balik. Pastu lepas balik rumah sy punya darah makin slow dan 2 hari lepas tu darah dah xde, cuma ada spotting coklat sikit esoknya dan harini lepas sminggu kejadian xde darah langsung dah. Cuma 2-3 hari lepas ada lgi rasa ngilu kat bawah rahim dan smalam xde dah rasa tu cuma dia mai rasa mencucuk cucuk plak pinggan. Rasa mual loya xde plak, cuma sy skarang ni tgn demam selsema mcm tu (kakak ckp sama symptom mcm dia pregnant dulu) tapiiiiiiii Yang menjadi kerisauan sy biasalaa nk tunggu dua minggu jumpa dr balik tu rasa lamanya penantian, sy pun buat lgi self test upt kat rumah then resultnya dua kali negative, mana tak risau dah laa simptom badan sy mmg rasa mcm mengandung tpi cek upt dlm sminggu ni 2x dah -ve. Sy terfikir pernah ada kluar ke bende tu ye, seingat sy xde plak, huhu tgh fasa redha dah ni, tpi mana tahu ada miracle bila jumpa dr nanti kan😅 so mcm xde hati dah nk tunggu jumpa dr 31hb nnti😂 Siapa pernah kena mcm ni ye? Boleh la share pengalamn akk2 kat ruangan komen hihi#firstmom #bantusharing

1 Balas

Sy pernah doc suspect luar rahim. Sbb first pregnant dkt klinik A tada gambar. Masa malam tu sy keluar dgn suami, jalan di sabah ytt agak teruk. Perut sy jd sakit. Dan sy pun sbnrnya stay d quaters jd tangga (tingkat2) even tk tinggi. Waktu sy dalam kereta dah sakit d tambah dgn kena naik tangga. Hri tu perut sy memulas (sakit bahagian ari ari) menyucuk ii. Pagi tu sy bangun sakit kepala, rasa mcm nk pitam. Sy pi tnds tgk ada mcm seurat saja spotting koko. Sy dah risau maklum la kndungan pertama. Sy mnx husb pergi checkup balik di klinik A. Sampai ja klinik A, reception tu ckp doc akan dtg pkul8.30 (jam skrg bru pukul8) sy dah sakit sgtt, rasa perut bergoyang sbb kan jalan d sabah ni. Sy ckp kt husb p klinik lain sy gelarkan klinik B. Sampai ja klinik B , sy cerita semua. Dia ckp dia nk bt scan, tp cuma ada scan biasa tvs scan yg dri bwh tu takda. Sy akur sbb dah sakit sgt. Doc scan dah tk nmpk kantung bila lama sikit dia gerak ii kan perut sy, dia nmpk stu kntung tp dia rasa mcm lain. Sbb rahim sy time tu dh penuh dgn darah. Dia tny btul ka sy pregnant dlm rhim. Sy ckp btul sbb klinik A yg sahkan. Tp sbbkan tkdak bukti (gambarscan) dia mnx sy pergi refer pakar. Dia suruh pergi by tht time jgk. After sy smp ke amergency bagi surat, dan diorg suruh kencing(urine pregnancy) depa ckp masih ada. Depa tolak sy msuk ke blik scan. Tak nmpk. Proceed to tvs scan masih tk nmpk. 4,5 kali scan tvs (dri housemen ke Mo) masih sama. Then dia bt suruh warded hritu jgk utk jmpa pakar. Smp je sy ke ward, depa cuma amik drh sy sbb doc ckp nk tgk beta hcg sy ad atau x. Then waktu sy smp ke katil, doc tny sy sakit sy skrg dh level brp 1-10 sy ckp 5( depa ckp kalau 5 kena bg ubt tahan sakit) sy time tu mmg sakit sgt dh. Dgn drh keluar. Habis basah seluar. Dgn xprepare pad / xprepare baju smua. Depa check tekanan drh tggi. Depa suruh sy salin baju pink tu. msuk je tnds. Sy rsa nk berak sekali keluar seketul. Kantung. Menangis sy (mmg sy tau tu sah gugur dah) after keluar tu hilang sakit. Depa check tekanan drh sy dh normal. Dan esoknya pg sy jmpa pakar, dia nk tgk gmbr kntung y keluar tu. Dia ckp mmg dh keluar full . Depa scan tvs mmg dh xnmpk. Sblum keluar ward sy tny beta hcg sy keluar brp, dia ckp ada 217 time tu sblum kantung kluar. Then hritu ptg sy keluar boleh discaj. Tp msih kena monitor, depa nk amik drh after48 nk tgk beta hcg sy brp. Dan result keluar tinggal4 . Doc scan lagi skli dah xnmpk apa. Jd doc kata , dh fully misscariage tk perlu cuci. Sy balik tu, sy monitor di rumah mcm doc suruh check urine pregnancy. Sy tgk dh tinggal 1 line which is negatif. Mmg dah gugur. Dan selepas apa y jdi. 3 minggu lepastu, sy hamil semula. Dan skrg dah 7weeks cuma sy xpi scan lagi. Sy takut jd benda y sama. Sy nk tggu 8 weeks dlu bru nkp scan. Bg jelas. Sy tkot depa assume sy kandungan luar rahim lagi. Sy doakan sis d prmudahkan urusan. Semoga kandungan sis msih boleh d selamatkan.

8mo ago

Iyaaa inshaAllah. Sy pun mmg xkeluar rumah. Stay dalam rumah. Semalam ada keluar jgk p makan setelah hmpir sebulan xkeluar. Ni tggu lak lg smnggu utk scan 8weeks bru akan keluar. Doakan sy ya .. sy dah tkot kena korek lg mcm hrituuu😭😭😭 trauma tuhan saja y tau.