KERAP MENGERAS

Ok benda ni mmg selalu buat sye confuse. Ada yg kata normal sebab baby dah masuk laluan. Tp normal ke kalau dia terlalu kerap mengeras TAPI dia cukup gerakan. And bahagian pelvic and ari2 mmg sakit sangat. Kalau baby mengeras sekali bahagian bawah pon keras mcm ditolak2 nak keluar sampai bila tengah jalan terhenti sbb sakit and senak nafas terus dibuatnya. Haritu ada pergi hospital, nurse kata symptom tu normal. Tp kalau da jadi kerap mengeras cuma xda tanda turun normal juga ke? #37w1d

6 Balas

sy pn ada rasa mcmtu.. sb kn ni baby 1st.. sy tanya mak.. mak ckp tgk gaya mcm kepala baby terselit.. sb sy dh bape kali checkup bila tanya jwpn sama "rahim mengembang" sy pelik rahim dekat tundun ke? kebetulan sy nk urut badan tnye tukang urut tu sekali.. dia pegang perut sy ohhh patutlah.. kepala terselit.. dia terkangkang.. dia betulkan kedudukan baby baru hilg rasa sakit tu.. cuma rasa ngilu2 je kat bwh macik tu ckp mmg normal..

5y ago

Oh yeke..saya kerap sgt..and sye record kekerapan tu..now otw gi hospital sbb sakit dia makin lama and kerap pulak, risau...

Sma mcm sya sis..kerap mengeras msuk 37w4d ni..klu sdh mngeras skit rsa mcm brtarik perut tu mcm belon mau meletup..hihi tp skit yg masi blh than lagi..klu mngeras dia pakej skli skit pinggang..kdng2 kliru jga skit tnda bslin atu bkn..tp grak bby masi aktif..smoga dipermudakn ya sis untk kta smua..Aamiin

5y ago

Amin sis

sya 34weeks pon ada rasa mcm tu. memang Sakit dekat bahagian ari2 & pelvik. mcm ditarik2. rasa kt bawah cekang je. kdg rsa mcm tk tahan sakit tu. lama plk. tnya doktor. doktor kata normal.

Klu pegi hospital, tp tak turun tanda lagi.. dorang minta balik je 😂#pengalaman Jadinya, dah sakit + air ketuban pecah, baru dtg hospital.

5y ago

Kannnn! Tp haritu ada dtg hospital masa 35w+ doc tu suruh admit nk pantau baby tp sbb hospital full xda katil terpaksa balik..

Normal sis,sya pun lalui yg sama..skrg 37week lebih..balik2 sya urut perut suruh baby cepat keluar,dah tak tahan dah..

5y ago

Amin..kuat semangat ya sis 💪🏻..

Normal tu mcm saya jugak..kalau g hospital tp xde tanda bersalin,mmg kene balik le