Supplement apa ?

Now saya dh pregnant 4month. Selain folid asid apa supplement yg bagus utk ibu mengandung ? #ingintahu #firstmom

11 Balas

Supliment yg klinik kesihatan (iberet) bgi tmbah fish oil. Itu jaa takat sekarang dhh 8 bulan, baby alhamdulillah smua okayy hb 12.5 berat baby pon dhh 2.3+kg . Susu cuba minum tiap hari tpi kadang tu tk lalu jgak, so saya makesure untk minum tiap minggu. Saya banyak kan makan buah & kacang sbb sayur tk makn 🤭.

2y ago

Bleh tau awk selalu mkn kekacang apa?

Makan yang kk bekal kan sahaja. Other supplements x digalakkan. Risau x sesuai dgn diri or baby jadi risiko plakk. Makan real food dan fresh. Sumber haiwan, sayur and buah. Cukup makan, InsyaAllah okay. Folic acid jgn tinggal.

makan supplement yg nurse kk bagi je sis..jgn ambil supplement yg nurse tak suggest takut tak sesuai jadi masalah lain pulak..time pregnant ni bukan boleh nak try n error sangat takut effect kat baby..

Sy mkn ubat yg kk bg je. sepanjg mengandung, doct cuma advise mkn obimin sahaja. tak de ubat lain. Cuma Sy minum susu hari hari dan mkn buah sbb sayur kurang mkn sebagai tambhn.

2y ago

Sy pulak doct bg obimin, makan je jd sembelit. sampai doct suruh Sy makan selang sehari. haha time tak makan obimin, Sy ganti dgn folic acid. Alhamdulillah dah Selamat bersalin sebulan yg lepas. semoga urusan sis dipermudahkan kan ♥️

saya jarang2 mkn ubat 😞 sbb bau ubat kuat sgt .. vitamin tu bikin mual je 🤢 .. sy amal kan bnykkan mkn sayur dan buah .. semoga nnti semua d permudahkan masa bsalin 😊

sy makan ni sebagai suppliment. Srtiap malam sebelum tidur. Selain tu jambu batu, badam & kismis. Sekarang sy 14w, so far bacaan okay lagi setakat ni.

2y ago

dah tunjuk supliment ni pada nurse yang jaga, so far dia cakap boleh.

awak tak makan ubat doctor bagi ke? xperlu makan supplement lain. just mkn real food. mcm buah buahan, kekacang.

sy cuma makan ubat/vitamin yg kk bg. - ubat tambah darah - vitamin c - folic acid - ubat calcium

Dktr xbg ubt tmbh darah? Susu blh minum as calcium intake. Buah2 mkn as vitamin intake.

Sy ambil buah2 je