Bagi tips untuk cepat pembukaan

Now 38w6d dah masuk wad bersalin sebab pembukaan sudah 2cm..tak ada turun tanda apa²..cuma perut kerap mengeras+ rasa sakit senggugut...nak tnya apa tips untuk pembukaan cepat yah? Selain dari berjalan #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

Bagi tips untuk cepat pembukaan
12 Balas

Saya baru je lps bersalin 16/1/22.. Sblum bersalin saya ada ikut tip siti jamumall yg viral anak tertukar tu.... Dia ade ajar teknik2 nk bagi kawal contraction yg kuat.... Slps saya ikut cara dia trus perut rasa kebawh sikit dan tiba2 rasa sakit contraction.. Bangun pagi esok trus leaking sikit.. Saya biar dulu dia leaking bnyk ke tidak.. Dlm kul 4lbih mcm tu perut tiba2 sakit yg amat dan rasa kram dkt bwah perut... Dlm pukul 7 malm mcm tu baru je nk buad senaman siti jamumall tu terus air ketuban pecah dgn banyk mcm belon isi air yg pecah... Smpai hosp kul 8,, dlm kul 9.40 selamat bersalin.. Sya kandungn baru 38 mnggu 2 hari...

2y ago

thanks tuk perkongsiannya😊

Tips bnyk jalan je laa..saya ank first,due awal seminggu..2 ari sbolm tahan wad,mlm tu saya pusing 1 dtaran mdeka jln plahan²..esok naik gnting beratur hampir 3 4 jam utk beli tkt cable car..sebb time tu cti sekolah,ramai gila org..saya msih bole jalan laju..isnn bdri di hosptl 1 2 jam utk utk giliran..sbnrnya g hosptl nk ambik result darah je..skli doct check da buka 2cm.blik ambik baju,sblom tu g tesco dulu hahah singgah pasa mlm,ptg pkl 6 bru g dfta msk wad..esok tu slps subuh check 4cm mgrib trs bslin..tnpa rasa sakit dan seksa..Alhamdulillah Allah mudahkan sglanyaa..Sdr² nurse kjut suh pki pad..dia jahit pun sya bantai tidur..uwawaw

2y ago

Alhamdulillah,wah sangat d permudahkanlah sis,thanks tipsnya😊

banyakkan berjalan . saya masa sampai spital nak ke wad bersalin , pihak spital ade tawarkan pakai kerusi roda utk ke wad sbb jauh tapi saya pilih berjalan .. jadi sampai² wad je doktor cek jalan dah bukak 4cm . masuk labour room , tak sampai 4 jam dah bukak 8cm , 1jam kemudian terus bersalin 😄

2y ago

Alhamdulillah,wahh bestnya senang bersalin...tahniah sis,tq ur nasihat😊

kerap minum, kerap membuang. time covid ni takleh berjalan sangat di wad bersalin, bahaya + sop hospital. semoga dipermudahkan urusan sis.

2y ago

Aamiin😊

skrg baru ada turun drah,tpi warna coklat² kopisusu mcm tu...adakah tu tandanya ada pmbukaan lagi?

2y ago

thanks sis😊

saya skrg 38w5d. sakit senggugut tu ada..senak. bukaan baru 1cm .

cuba naik turun tangga . tp kene hati ii ya mommies

2y ago

baik😊

sis try gelek punggung... n naik turun tangga

2y ago

baik😊

buat senaman ringan golek2 punggung..huhu 🤭

2y ago

🤲👌👍💪😘

banyakkan berjalan dan boleh buat squat

2y ago

Oo,mcm tu,baik sis😊