sesak nafas

normal kh klaw ibu mngandung 20w sesak nafas yg amat smpai trbatuk2x.. ade tak petua tuk kurangkan sesak nafas? .

4 Balas

normal sis . sy pin alami ny . nt lg besa bby lg sesak nafas lg2 time baring . jdi sy tinggi kn kepala dgn bntl lps tu letk bntl nipis kt bhagian bwh dada . ikot keselesaan mommy la . nafas mmg laju sedikit sbb janin serap darah merah mommy bnyk jdi mmg normal sis . klau sis rse mcm brdebar debar wlau pon brdiri ke xbuat ap keje ke bru bgtau misi KK . nt misi akn jelas kn punca ap semua kt sis .

Masa sesak nafas ada rasa sakit bahagian rusuk x?belah kiri ke kanan..physiotherapist ajar if sesak nafas disebelah shj boleh buat senaman..duduk bersandar..kalu sakit sebelah kanan angkat tgan kanan letak bengkok siku ke kepala..tgan lg satu urut dibahagian rusuk..ataupom cuba berdiri tarik nafas melalui hidung tahan 10 saat lepas melalui mulut perlahan2..ulang 3 kali mcm tu..nati lega

3y ago

perkara biasa tu yg sebb seblm kita mngandong kita memg dh ada angn dah mngandong baby mnbesar dia tekn usus mkn kita tu sebb doktr cakp kita mkn msa mngandong ni kne ada cara dn jgn mkn bnde angin akk dh ok lah skit kurg angin nye klau x memg tkut tngu mlm ni

Sy 12 minggu. Masalah sama.. Rasa semput sampai batuk2. Dh 3minggu lebih dah xhilang2.. Kalau time solat baca laju sikit mula lah kembang tekak nk terkeluar isi perut. Allah...

5y ago

tq .. awak juga..

Normal sis. Makin bby besar makin sesak nafas. If sesak lagi sis duduk rehat dulu. Mintak suami urutkan belakang dgn yuyi.

5y ago

Samaa