breastfeeding

normal ke susu badan tak keluar lagi walaupun dah 2/3 hari baby delivered? risau la susu tak keluar langsung . tp payudara dah bengkak macam ada susu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

10 Balas

Normal. Paling lama seminggu baru keluar. tapi jngan biarkan. banyakkan bonding skin to skin dgn baby. Ibu buka bra, anak tak pakai baju. Letakkan anak pada dada , hidu puting ibu. Biarkan anak hidu, hisap untuk rangsangan. Pastikan lekapan mulut anak pada aerola, bukan pada puting. ibu minum air kosong secukupnya. Makan makanan lengkap nutrien, amalkan diet suku-suku separuh. Buat urutan dada dan senam dada sesuai selepas bersalin. Elakkan stress, be a happy mom. Boleh tanya nurse semasa cek up di klinik selepas bersalin. Boleh ikuti medsos kaunselor penyusuan bertauliah utk dapatkan indo bermanfaat atau dapatkan bimbingan drpd mereka.

mcm saya la, masa br melahirkan kat wad lg, anak hisap mmg xda apa xkluar susu, masa tu kesian la kt bby dah standby la botol susu tp belum bg lg kantoi ngan nurse nmpk botol mmbebel dia nmpk botol, saya ckp xada susu kesian bby lapar, kebetulan baby muntah, muntah mmg kosong cecair hijau ja, mmg xda kluar susu lgsung , baru la kelam kabut nurse bawa bby p nyusu (susu hspital) mujur x hidrasi bby sbb xmasuk susu lngsg, lps tu dorang hntr pakar penyusuan ke wad , picit2 puting saya baru percaya sy mmg xada susu, dah bbrp hari balik rumah br la bngkak susu siksa juga la masa bengkak tu smntara nk kluar susu pun.

9mo ago

Bengkak susu pastu bt mcm mna? Lps balik rumah dlm 2/3 hari sblm susu keluar tu bg baby minum fm la yer? Mcm mna plk nk yahu ssuai ke tak fm utk baby

Masa saya dekat hospital,saya try massage breast,then marmet..awal awal dia akan keluar macam gel/yogurt yang berwarna gelap dan pekat.itu dipanggil kolostrum..kolostrum ni banyak sangat maanfaat utk baby kita.jadi ibu bagi je kolostrum ni dulu..lama lama kolostrum ni da takde,baru keluar susu.keluar susu amik masa 3-4hari juga..ibu jangan stress,dan kerap marmet ya ibu..InsyaAllah nanti susu akan keluar ibu :)

kdg awal2 susu sikit je kalau picit2 kluar la titis2..rasa nk bengkak bole urut dgn makbidan..jgn biarkan..bole je pam skjp..smntra kt rumah bole tuam breast dgn tungku dan ais..pastu marmet..nk kasi kluar susu yg sumbat..klo bby susu ok tak melecet la puting..bole truskn myusu mcm biasa..tgk jgk poo n pee dia jgn smpi x kencing..makna kurg la susu yg dia minum..at least 5kali

normal sis . kalau tahu org buat urut utk susu badan ni pegi urut . saya hritu susu tkde skli pi urut bru bukak lubang susu .. bersihkan puting tu , pastu picit tek cuba tgk ade tk kuar lubang susu .

Normal.. susu 1st sy cuma dapat 1oz. Pressure mak sorg2 kat wad. Anak nangis lapar..kerapkan bg anak isap.. atau buat marmet.. nanti awk akan perasan susu makin bnyk..

kena bg baby lactate..bile ade rangsangan kt situ, br susu keluar.. sis kne keep trying lactating tau.. klo bengkak susu sakit sgt.. smge dipermudahkn 🤲🏼

Perlu ada ransangan dari baby untuk membantu pengeluaran susu. Selain bagi baby hisap, buat marmet juga.

Normal sis Kerap bagi baby hisap sebab awal2 ni colostrum, mmg pekat dan xbyk

Semoga dipermudahkan urusan sis ❤️🤲🏻