36weeks 3days

normal ke sakit celah kangkang dan ari ari waktu berjalan ? sakit sangat taktau nak explain macam mana . tanda ke tu ? 4/5 hari dah macamni#pleasehelp #ingintahu

6 Balas

bukan tanda nak bersalin lagi sis. saya start sakit ari2 dari 16 minggu lagi. sis boleh google pelvic girdle pain management, banyak tips untuk kurangkan rasa sakit. yang penting sebolehnya rapatkan kaki/betis dalam pergerakan, macam bila keluar masuk kereta, angkat dua2 kaki sekali. bila pakai seluar/kain, berpusing atas katil, etc.

8mo ago

nak pakai seluar, duduk. jangan pakai sambil berdiri. and bila nak pakai tu, turunkan seluar tu ke lantai instead of angkat kaki tinggi2. macam kita pakaikan seluar kat budak.

Normal sis. Kalau kena false contraction (braxton hiscks) sakit sampai ingat tu tanda nak bersalin. Padahal bukan. Sy kena kadang dekat 10 minit. Sakit nyaa. Lepastu okay dah. Kadang selang berapa hari sakit balik.

8mo ago

tula false contraction pon kerap jugak . ada satu malamtu rasa macam punggung kena tekan sakit yarabbi . sekarangni je harihari sakit celah kangkang dengan ari ari nak jalan tu ya allah sakit betui rasa

Saya sakit celah kangkang dari 30w lagi tak hilang2 sampai bersalin. So tu bukan tanda sis. Tanda2 nak bersalin kan nurse ada explain 😉

8mo ago

Nak jalam, nak bangun dari katil, nak berdiri, nak berak, nak buat apa semua sakit 😌tapi InshaAllah sabar kejap je lagi. Nanti baby keluar hilang dah semua sakit 🥰

baby makin membesar . mmg rasa camtu sis . lambat lg tu . 39week bru kluo apa . hehe sebab sy pon rasa mcmtu tp 39week ngam2 kluo

8mo ago

huhuhu . kannn . nnti dia kluo la tu . lau kita vuat taktau dia kluo la 😂😂

Normal je tu. saya dari 32w mcm tu dah rasa. Skrng ni 38w pun xbranak2 lagi ni

8mo ago

taklama dahtu hihi

Bukan tanda..tanda tu bila contraction, turun darah atau ketuban pecah..

8mo ago

kira ni benda normal jela time mengandung ? sebab anak sulung dulu tkrasa macamni