Nak tanya , Kick baby selalu pada belah ptg dalam pkul 2 atau 1.

Normal ke ? Kalau harini tiba ii kick settle kira dalam pkul 11:00 pagi ? Sbb selalu settle 10 kick pukul 1 atau 2 . Kene pergi hosp ke ?

Nak tanya , Kick baby selalu pada belah ptg dalam pkul 2 atau 1.
3 Balas

awak kira selang berapa min? mcm mana boleh cepat macam tu dlm 2 jam dapat 10 kick? bersamaan 1 jam dapat 5 kick. so saya assume awak kira setiap 10minit pun awak catat jadi 1. salah tu. setiap kick tu patutnya selang 20-30min. so paling awal pun patut dlm pukul 1 tu habis kalau baby gerak setiap setengah jam la. dalam masa 20 minit kalau dia gerak banyak kali pun dikira 1 ja. ni contoh saya kira, setiap kali dia gerak saya akan tulis gerakan kali ke berapa. saya akan selang dlm setiap 30minit. contoh dia gerak pukul 9pagi, pukul 9:15 tu dia gerak saya just pantau ja tak tanda jadi gerakan ke2 pun. tunggu next tengok dia gerak pukul berapa baru tanda pulak. kita jangan tanda bagi nak cepat habis, nanti kalau habis awal lepastu kita dah tak kira gerak dia lagi bahaya.

2mo ago

setiap satu tanda tu awak kira satu gerakan ke? kalau ya, 9:49, 9:51, 10:03 gap terlalu dekat. dalam masa kurang 15minit awak dah tanda 4 gerakan sebab tu habis cepat. kalau ikut kata nurse, dia gerak banyak kali dalam masa kurang 30 minit tetap kira 1 gerakan. paling cepat gap 20minit tapi suggested untuk selang 30minit supaya kita dapat pantau anak betul2, kalau habis awal nanti kita dah tak alert gerakan dia lepas dari tu. so yg awak kira tu 9:49 tu jadi 1 gerakan then awak kena tunggu lepas 30minit dalam 10:19 ke atas untuk tanda gerakan ke2.

Sy pun pernah macamni. Sy terus call nurse kk, nurse cakap maybe baby stress. Dia suruh sy berbuka, lepas berbuka dah makan minum baru baby okey. Tapi kalau sis rasa ragu2 pergi je hosp check.

awai ya. pkol 1 2 pon nurse sy ckp awal sgt. mcm sy, sy kira sejam sekali dan amek yg btul2 kick kuat je. ikut dy kick mmg sntiasa kick.