BABY KUAT BERGERAK

Normal ke 34w4d baby aktif sgt2 sampai senget2 perut. Lagi2 kalau malam sampai ke jam 3-4am . Padahal sy selalu baca waktu mcm ni baby kurg bergerak sbb ruang dah sempit. Duk risau baby ada sakit2 ke ape, sbb sy GDM on diet & GBS +- First baby, kadang2 terlalu risau sampai mimpi mengarut2

6 Balas

Inshaallah kalu baby active tu bagus, sbb latihan dia nak kuatkan otot dan sendi, kalau yg x cukup gerakan tu yg kita risau sis. Sy pun dulu mula2 risau kenapa lah membuas sgt dalam perut ni, kdang2 dia rasa macam pulse( sedu2). x berhenti dekat sejam. fikiran normal kita fikir ada apa2 tak kena ke ni. sbb bygkan baby macam meronta , tapi bila consult dgn nurse n dr , diorg kata jgn risau. risau bila baby x bergerak je. sy pun 34 week skrng. bukan main aktif. n dia smakin peka dgn sentuhan, kalau tgh sy pgg kanan dia akan tendang2 knan. kalau pegg kiri dia tolak2 kiri. comel je, paling kelaka bila masa solat kan letak tgn atas perut. dia tolak2 tgn kita igt mama nak ajak main kut.

aah samala sy pun 34w 4d, baby aktif sgt siang maalam . lg2 kalau tgh makan and slps makan. tp okela xagresive sgt . cuma skit ble dy tkn kt pundi kencing jela smpai kan mlm td 2 jam skali msuk blik air. xprnh kerap smpai cmtu .. kalau lmbt makan dy tekan2 perut sampai kdg2 perut dh jadi bukit🤣🤣.. tp dlu kalau lmbt makan dy aktif jgk tp skrg ble lmbt makan dy jd protes plk. kejap2 mengeras . kallau dh makan abisla perut jd mgse keadaan . sakit tu xthula nk crte cmne kalau dy dh start bergerak and tendang2

2y ago

🤣🤣itulah tu dh la kuat makan ikt prngai bapaknye.. skrg dh pndai protes dlu xlagi🥲 tpi kalau bab makan jela🤣. biasa prmpuan kan xboleh lmbt makan jd moody je..

selagi cukup 10 gerakan dan Dr pun tak ada cakap apa2, kena cuba fikir positif baby sihat dalam tu.. overthinking boleh sebabkan stress, dan bila ibu stress boleh bahayakan baby dalam kandungan.. kurang gerak tu bukan sampai awak tak rasa langsung, cuma baby susah nak pusing secara bebas atas bawah kiri kanan semua, tapi dia still menendang ke gerak2, dan sebab ruang dah sempit, jadi sebab tu la sampai senget2 perut dan lg ketara kita boleh rasa..

Normal sis.. Sy pun 34weeks.. Bby aktif kdg2 time siang malam.. Rasa mngeras, kaki ke tgn ke keras je...Kdg2 sakit kdg2 geli.. Layan kan aje la.. Hehe..

Sama GDM on d/c & GBS carrier. Situasi sama. 1st baby & mlm2 terlalu active. Siang dia tido. InsyaAllah xda apa2.

Saya pon ada GDM & positive GBS. Skrg 33w3d. Keep moving non stop. Tapi bila asal mlm je jd sakit2 x pasti knp.