Baby kurang bergerak

Asalam nk tnyaa...betul k bila dh 34weeks ke ats baby Akan kurang bergerak sbb ruang sempit n baby Makin membesar ?? Sy risau sbb bby kurg bergerak xmcm sblm ni @ sebab puasa ?? #firstmom

9 Balas

Try kejut or minum air sejuk. Kalau kurang dari 10 gerakan dlm tempoh 12 jam tu trust your instinct then, better pergi hospital. Saya 37 weeks rasa senak kat rusuk, and baby kurang gerak. Memula tanak pergi hospital, tp sbb risau sgt dah kejut pun dia still slow je gerak and less than 10 movements saya terus gerak hospital. Ended up kena emergency czer sbb rupanya baby footling breech and tali pusat dah ke bawah. Padehal 36 weeks check up elok je dia kepala kat bawah dah 😭 boleh pula dia berpusing balik

2y ago

Alhamdulillah dah selamat bersalin. Baby pun dah 46 hari harini 😊 semoga Allah permudahkan urusan awak dan baby juga, aamiin

Ye sis sama dgn saya 34 weeks 3 days✌🏻saya pon merasai jugak kdang tu dia tak gerak, sbb skrg baby dah ada masa tidur sendiri. Dan dia dah besar ruang dalam perut pon dah padat. Tapi rajin ketuk2 perut ye kejutkan dia. Malam baru dia aktif, kdang tu ptg2 kjap je dia gerak mcm mengeliat lepastu dia sambung tdur balik. Takpe sis pantau je gerakan ckup 10 tu alhamdulillah 🤲🏻❤️

2y ago

haa Sama laa mcm Tu jgk .. alhamdulillah gerak t ckup 10 kli

Saya pun 34w, sya pun ada rasa bby sya da kurang gerak trus ke hsptl ck ctg . Alhmdlh takde ape , skrg ni dia aktif bergerak tapi ruangnya da terbatas bkan mcm sebelum ni dia nak berpusing 360drjh pun bole , skrg dah makin smpat . Stiap kali dia gerak prut pun mengeras skjp/kadang2 😄😅

2y ago

Sama laa kdg2 gerak slow pstu mngeras

Samelah sy pun mggu lepas sy 33week mungkin terlalu buat kerja smpai pnt . Sy trus risau sbb bby kurang gerak . Tp bila sy rehat kn bdn sy berapa hari brulh dia aktif blik lega hati.

2y ago

Sama la.. alhamdulillah ni dh aktif blik dh..

kurang gerak tapi still dapat 10 tendangan tak? kalau rasa mcm tak ok terus pegi hospital ya sis. check tendangan baby

2y ago

alhamdulillah 10 kli ckup

kdg mmg cam tu diam je dlm tu sbb baby mmg kerap tdo bila makin besar.. sometimes aktif sgt pla bpusing2 dlm prt 😅

2y ago

btul tuu 😅

Waalaikumussalam wbt.. Mungkin jgk.. Tp kene pantau jgk.. Janji bilangan gerakan ckup 10x ye.. 🥰

2y ago

ok

sy 35week baby aktif sgt, Alhamdulillah ikut bdan masing²

Sepatutnya xde perubahan. Try kejut klu rasa x gerak.