mkanan sht

Nk tye agak2 mknan ape yg sht untk ibu prgnant yep.sy krng thu sbb prtme kli

2 Balas

Boleh tengok carta piramid makanan. Mengandung ke tak, sama je. Ikut carta pemakanan, cuma lebihkan 3 carta terbawah. Simple math, kurang tahu sebab pertama kali or not, benda ni sama walaupun kita tak hamil. Kalau tak mengandung, kita nak makan makanan sihat pun kena lebihkan 3 carta terbawah tu. PERLU : - Kurangkan minyak - Lebihkan serat - Banyak minum air masak - Seimbangkan dengan karbohidrat - Lebihkan protein ELAKKAN : - Minyak berlebihan - Hidangan yang mengandungi gula berlebihan (kek, coklat) - Makanan segera - Minuman bergas/tin/kotak

Awak kena ada protien contoh daging, ayam, sayur..tak pon kan awk, bile awk buka je apps ni akan nampak gambar apple warna pink tu, tulis nutrition.. Kat situ ada byk cdgan mknan yg boleh mkn atau tak..😊