Makanan untuk baby 5bulan

Nk tnye boleh kee bagi baby makan , baby baru 5bulan 8hari#firstbaby

9 Balas

awak boleh baca penerangan ni. boleh juga buka link yg disertakan☺️. tunggu sekejap la mommy, tak lama dah pon nak masok 6m😘 Masih ada lagi yang dok tanya sana sini anak bawah 6 bulan boleh makan atau tidak. Jawapannya TIDAK. Malahan ada yang bilang jururawat di Klinik Kesihatan suruh makan seawal usia 5 bulan. Haih. Dah kenapa. Belajar dah bukan saranan untuk mula makan masa umur berapa? Lainlah kalau doktor cadangkan makan awal atas alasan tertentu! Jururawat jangan nak pandai-pandai ya! Jika anda rasa bayi kurang zat makanan, refer kepada doktor/pegawai pemakanan. Bukan anda cadang beli supplement itu ini, bukan anda cadang buat itu ini, kecuali vitamin yang dibekalkan di klinik setelah ditulis preskripsi oleh Medical Officer. Itu lain cerita. Dibawah ni link berkaitan kenapa tidak boleh beri anak makan. Berbuih mulut misi pesan. Naik cramp jari menaip pesanan demi pesanan. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2338658509478418&id=100000028740033 2. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1551901468154130&id=100000028740033 Ini merupakan tulisan berkaitan bayi dan pemakanan sewaktu usia mencecah 6 bulan keatas. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1931529116858028&id=100000028740033 Tolong jadi ibu yang berilmu. Jadi ibu yang tahu apa yang terbaik untuk anak. Sudah-sudahlah #ibumuda #ibupertamakali Dengarlah #ibutua ni nasihat adik-adik oii. #BelNawhen

Belum boleh lagi. Tunggu 6 bulan juga baru boleh bagi anak makan. Atau atas nasihat doktor untuk baby awak mula makan awal dari 6 bulan. Rsiko perkenalkan makanan kepada bayi awal 6 bulan boleh membebankan buah pinggang anak. Usus anak belum bersedia lagi nak terima makanan untuk dihadam.

belum blh lg..kecuali atas nasihat doktor pakar peads ..biasa baby mula blh d beri.makan pd usia 6 bulan..lg few weeks more in shaa Allah dh blh bg bby makan plain porridge dh..🥰mg dpmudahkan segalanya amiin

boleh atas saranan doktor pakar kanak kanak, doktor tauuu bukan nurse. kalau nurse cakap da boleh bagi baby 5bulann makan awak iyaaa kan jee tapi jangan bagi. tunggu betul betulll genap 6bulan minimum.

baby boleh start makan 6 bulan . Ada bayi yg 4 & 5 bulan dah boleh start tu atas advice pediatrician ya . Kita parents x boleh simply decide . Dapatkan advice

Boleh TAPI atas saranan dr pakar kanak2. Jangan pandai2 bagi sendiri yaa kalau masih bawah 6 bulan. Kesian kat perut & usus anak tu 😊

orng tua2 dlu sbulan ksi dh nestum kita skrng jangan lagi kalau eosk 6 buln hrni nk bgi okay lahh

Tak boleh sis. Kalau nak bagi awal kena pastikan doktor benarkan atas faktor kesihatan anak.

ask your doctor. dia lebih tahu tentang kesihatan & perkembangan baby awk