Bole ke makan peria?

Nk tnye bole ke ibu pregnant makan peria ye? Mak mentua saya suh makan peria sbgai ulam, mmg pahit tp telan je, sy makan satu je HAHAH tpi sy dh 27 weeks bole je kan makan peria? Ada org kata peria bole menyebabkan keguguran betul ke?#seriusnanya #firstbaby #pleasehelp

9 Balas

sy pn br firstmom tp sy ade bc dkt permakanan . sis bole tgk dkt bhgaian pemakanan jgk dia ckp org hamil boleh mkn tp berpada² sbb boleh menurunkN tekanan darah dan menyebabkn kontraksi uterus . klu mkn 1 tkde pape . jgn mkn berlebihan , klu tk yakin boleh minum air masak byk² .. klu mcm sy, sy tk mkn risau . sy mkn syur lain mcm bayam , kailan , sawi .

6mo ago

stuju dgn sis .. sy pun pnah tbace kat artikel pemakanan utk ibu ngandung yg myatakan peria boleh sbbkan kguguran

Awl mngandung tiap mnggu sy mkn sbb nak bg hb naik. msuk 2nd trimester blood pressure rendah sy stop mkn peria. Sy mmng mkin besar perut mkin rendah tekanan darah. rasa bkn sbb peria tp sy stop mkn risau gak mkin rendah😅

bole ja makan sis. tp kalau sy,memang tak la makan peria jd ulam,pahit betul tu. sy tahan makan peria bila masak pedas,kalau tumis biasa² memang nak termuntah sebab tak tahan pahit

kalau hb rendah, pkr pemakann ckp peria lah sayur no 1 paling tnggi zat besi, peria ni kalau xnk pahit potong halus2.. memg sdp 😋😋

6mo ago

Kalau dah makan tp tetap jugak rendah mcm mana ya

kalau buat ulam tu tak sure lah sis. kalau dah masak tu saya makan, elok je alhamdulillah.

Saya makan je peria time preggy 🤣 dah 39w dah pun ni.

Intake yang bersederhana, should be okay.

blh ja..peria bgus utk naikkan HB...

Boleh rujuk dalam apps ni