Nk tnya mkn iron tablet dri kk ni mmg akn buat kita muntah ke?

Nk tnya mkn iron tablet dri kk ni mmg akn buat kita muntah ke? Sbb saya mkn ubt iron tablet ni sebelum mkn. Mkn dgn air kosong je. Terus rasa tak sedap perut. Terus muntah balik

5 Balas

Memang sis dia kdg ada hari dia nk muntah jugak, hehe, sya makan lepas makan gap 1/2 jam, kalau trus makan akan auto muntah. Lagi satu najis akan jdi warna hitam arang tu, mulut pun pahit. Minum dengan sunquick kosong sis, saya air kosong tak lalu telan, lagi pun makan skli dgn BComplex, bau dia sja dah buat muntah. hehe

1st pregnency saya makan iron tablet. so far ok. najis je hitam. 2nd pregnency KK beri Zincofer. muntah bagai pili bomba. lpas tu doktor tukar kepada iberet. tu senang lagi x perlu telan banyak2 pil. iberet dh complete dh. try bgtau nurse d KK atau request minta pendapat doktor.

Makan masa perut kosong, kalau lepas makan gap kan 2 jam selepas. Minum dengan air kosong. Lepas tu, boleh tambah benda masam2. Buah masam ke, jus ke. Tapi kalau berterusan muntah sis pergi KK minta tukar ubat ya. Risau ubat tu tak serasi dengan awak

1y ago

Saya mkn masa perut kosong saya jadi muntah. Betul ke cara saya mkn ni. Saya mkn ubt terus lepas mkn. Pastu gap 2 jam baru mkn balik. Ke salah ye cara saya makan?

saya baru start makan iron tablet harini sebab hb turun jadi 10.7, sebelum ni range 11 je . first day makan harini takde apa pun, maybe sebab badan puan tak boleh terima ubat tu la kot.

1y ago

Iron tablet semua ibu hamil wajib ambil tidak kira hb ok/tinggi. Sy tanya dr hri tu knpa sy dpt ubat tambah darah sedangkan hb ok dr tu kata wajib ambil sbb ada baby dlm badan dah jdi darah akan bnyk guna. Rajin2 tanya dr lain kali ye supaya x heran lain hri. Yg puan muntah tu mgkn sbb pn x ngam dgn ubat iron tablet yg kk bagi, semua ibu x sma so pn boleh bgitau dr yg pn x ngam makan iron tablet tu nt dr akan bagi ubat yg lain utk tmbah darah..

saya mkn iron tablet dgn air sunquick tanpa gula..alhamdulillah ok..