bersama dengan suami

nk tnya bagi ibu2 yg dah pngalam dlam ni..first baby klau laki nk besama lagi cepat ka jalan kluar baby..ada kawan bgitau..selamat x bgi baby..dan brapa mngu yg slmat dalam 3rd trim..sy dah 37m dan nk tnya boleh buang dalam ka? #ingintahu #firstbaby

5 Balas

Boleh sis..ikut posisi yg selesa. sbb perut dah besar..hehehe. pergerakkan dalam solat jugak sebenarnya boleh membantu memudahkan bersalin dan banyakkan bergerak dan berdoa. mintak Allah permudahkan urusan bersalin nanti. saya kongsikan siket ye masa bersalin anak pertama. semua tips yg diajar saya buat,tapi anak sulung,doc cakap biasalah laluan belum ada,jadi lambat siket. sebelum ke hospital,suami bawak sy jalan² kat tanjung muar dulu. makan buah,kopok lekor,minum air kelapa. masa tu baru rasa sakit siket². astu baru pi sepital. sampak sepital doc check baru bukak 2 cm. suami mintak masuk wad terus sbb kalau balik,besok nya tu nak raya cina. takut nak ke hospital jalan jem. dgn tak ada pengalaman ape² lagi. suami sy tak balik,dia tidur dlm surau hospital. tinggallah sy dlm wad. sepanjang malam tak boleh tdor 😅. sakit makin kerap. saya jalan² dalam wad. bila penat sy duduk. kdg terlelap sama ddk. mata dah ngantuk. bila sakit tu dtg,Allah je yg tahu mcm mana rasa dia. sentiasa baca Lailahaila anta subbhanakainni kuntu minazzolimin. pukul 11 malam,suami sy naik atas bagi nasi goreng kampung, telor mata dgn air milo suam. saya makan sampai habis. ni penting tau mummy²,kena makan. untuk tenaga kita nak push nanti. lagi satu jangan menangis,nanti hidung tersumbat,nafas tak boleh nak panjang. pukul 4 pagi sy dah mandi. bila kena air tu rasa kurang siket sakit tu. 9 pagi staf nurse dtg,dia cakap muka sy dah mcm udang kena goreng,merah padam 😅. dah nak bersalin ni. tolak masuk LB. dan nurse call suami suh dtg LB. masa nak bersalin,baring,tangan pegang dua² pergelangan kaki. tarik nafas dlm² bila nak hembus je dagu kena cecah dada. sbb tu nurse tak bagi kita nangis. nafas nak kena panjang. jangan angkat punggung. nanti koyak banyak. Alhamdulillah saya masa anak sulung tak koyak banyak. koyak pun sbb doc gunting. kalau doc tak gunting mungkin tak ada koyakkan. dic gunting kulit bahagian luar,jadi senang nak rawat. semoga bermanfaat 🥰. doakan untuk sy juga ye,mudah bersalin anak ke 3 ,bulan september ni. dah 6 tahun tak masuk LB,takut dah lupe skill je 🤭. semoga dipermudahkan urusan mummy bersalin 🥰

2y ago

ye sis..mmg tak boleh menjerit. buat bunyi mcm kita berak sembelit tu pun tak boleh 😅. nurse cakap nanti nafas tak panjang bunyi aje yg kuat..hahaha..kalau ingat balik kadang gelak sorang².

Masa anak 1st dulu, bila buang dlm pun mmg tak berkesan la bagi sy. Still baby seronok duduk dlm perut 😅 tapi ada orang mmg berkesan and cepat je bersalin. Try position doggy and suami kena hentak kuat sikit bagi nak bukak jalan, sorry macam lucah tapi orang kata tu tips 😁😅

2y ago

sama la, ikut tips bersama suami ni.. lps bersama je rasa contraction lps tue baby still steady plak goyang2.. 😅 dh mmg xnak keluar lg kot.. tggu jelah 🥲

betul , mengikut kajian pun cakap kalau kita kerap bersama lagi mudah jalan baby untuk keluar . tapi kdg nak bersama tu ..kita lah si ibu ni yang mengah.. ada posisi dia jugak kena ikut ..boleh search posisi bersama waktu mengandung..rasanya kat asianparents penah ada artikel pasal tu.

saya sampai 38w still bersama .takde masalah alhamdulillah ..38w2d bersalin ...hujung2 tu laki kerap bersama suami saya suka dia kata nampak seksi hahahahahha

xde masalah pun awak kalau nk having sex...lagi bgus ooo sbb membantu kite time nk bersalin nnt..bb pun slamat..😬😬