Ibu berpantang

Nk tau sebab apa skrg ne tgh berpantang 17hari sering kali terasa begegar kesejukan,lepas minum parasetamol bpeluh then okey besok atau lusa dtg balik tapi susu tk bengkak😓.. ada moms yg tau kenapa dn apa yg perlu buat

9 Balas

try bersauna/wap dgn air+serai yg tlh direbus... Kalau ada serai wangi lagi bagus.. Ambil kerusi then letak bawah kerusi air serai tu.. Berselubung dgn kain or selimut, sehingga berpeluh/hangat bdan.. Sampai panas air serai tu dah xde rasa pun ok juga.. Insha'Allah, lepas tu nanti segar.. Coz sy pernah kena masa anak pertama.. Alhamdulillah sy try sekali je... Nak try berhari pun ok je sis.. Moga cepat sembuh

Awak bersalin normal atau czer ye sis. Tkt ade jngkitan kuman pda luka. Segera ke klinik brdekatan ye sblm melarat. Biar dktr yg sahkan knapa awak jadi mcm tu. Smga kembali smbuh dan sihat ya. Jaga diri jaga kshtan.

Bentan ni. Tak boleh buat kje berat2 walaupun angkat bakul baju. Ada org masa pantang kje rmh apa pun tak boleh buat. Kena stop dulu. Minta tlg husband. Makanan angin2 tolak tepi.

bentan tu tak wujud. tu istilah org dulu yg kurang arif bab ibu bersalin. klau kerap jd kena p check takut ada jangkitan kuman. nnti hospital akn bg antibiotics .

1y ago

Benda tu wujud tp org modern tk panggil bentan. Org Dulu2 je panggil bentan.. Kalau jdi macam ni biasanya terjadi sebab bengkak pada urat saraf atau bengkak pada rahim bahagian dalam atau ibu tersebut mengalami demam jangkitan kerana badan terlalu penat Dan kurg berehat..

Bentan urat mcm saya.... bertangas sis.... kluarkan peluh n jgn buat kerja berat utk smntara wktu... tggu 44 hri bru buat.... jgn lupa mkn ubat buang angin...

bentan urat rasa ni..duduk rehat baring dgn anak.. pakai stokin selimut badan.. panaskan tungku buh hujung kaki.. jaga diri baik².. jaga pemakanan baik²..

bentan urat.. klau rengat sakit area perut mcm contraction

rengat tu rasanya..

rengat rasa nya tu awak

1y ago

Rengat lain puan.. Rengat ni skit pada peranakan dek karna rahim agak jatuh