33w5d

Nk tanya pndapat mom2 semua.sesak nafas bila kandungan dh msok 8bln,perkara biasa k?saya juga sakit belakang.mlm2 mmg susah nak tidur..ada k mom2 macam saya juga..

2 Balas

Sy beza dgn awk sehari je kandungan. Sama la rasa sekarang. Makan sikit semput. Jalan sikit semput. Baring pun serba tak kena. Tapi tu normal symptoms sebab pembesaran uterus. Uterus makin menyempit dalam perut n membesar ke atas, so ruangan paru2 makin sempit. Tambah pulak rahim yg makin besar bg pressure kat salur drh besar dalam perut (abdominal aorta/vein)..so sbb tekanan dan space kurang tu asyik semput. Kalau nk tidur sy tinggikan bahagian ats badan supaya rahim takda la tertolak naik ats kalau baring flat. And baring mengirin ke kiri sikit mampu kurangkan tekanan ke ats salur drh besar dlm perut tu. Harap membantu

5y ago

Sakit blkg tu biasa la tu. Tu sbb stretching ligament yg pegang uterus. Mcm2 hal org pregnant ni. Mmg bantal penuh kiri kanan. Org ckp cuba beli pregnancy pillow utk slese. Tak pernah cuba lg. Sbb stkt ni ok je lg tidur

Terima ksh sis.lega juga dh dngar pndapat dari sis.ada juga yg sama dgn saya.