Cucuk kancing Gigi

Nk tanya mummy semua ada tak lepas cucuk kancing gigi efect gatal² ? Dos 1 okay ,dos 2 jadi gatal² asyik nk mengaru je . Normal ke?

9 Balas

yee sama macam saya. masa 2nd dose terus naik gatal2 saya bagitahu doc, doc cakap att allergic.. sebelum ni saya tak pernah pun ada allergic ni la fist time kena terus sampai lepas bersalin effect dia tu mmg akan on/off. saya kena sampai naik ke muka.

saya skli je cucuk kancing gigi xde pula rse gatal,cme lps cucuk tu dlm beberapa jam tu sy terus demam,selsema dn batuk..#anak ketiga..anak first dgn kedua xpula just bengkak je tempat kne cucuk tu..mgkin lain org lain kot ikut pd bdn masing2..

2y ago

kalau anak first atau jarak kelahiran 5 tahun kene 2 dos. kalau anak kedua dan seterusnya 1 dos sahaja.

so far dua2x okay, sakit sikit je kt tempat cucuk tuh. kalau ni awak try tanya doktor cmna, ke effect dia ke. sbb kkdg ada yg sampai demam kan, tapi gatal mcm ni, tak berapa pasti pula.

normal je ..sy dos 1 tkde rasa apa2 ..dos 2 tu aduh 😂 lemahh sngat2 ..smpai rasa gatal2 ..balik rmh lpas gi kk tdo smpai kepetang tak trasa sbb mngtuk je ..bdn jugak lemah ..pening

Alhamdulillah..xde plak gatal2..cumanya bengkak kt tempat cucuk je lpastu ok da..mungkin boleh rujuk dgn nurse atau doktor masa checkup untuk lebih kepastian

2y ago

X mkn apa2 ubat pun..just sapu minyak je utk surutkan bengkak tu

kali ni cucuk tak rasa apa. sakit pun tak. masa pregnnt sebelum ni sakit seminggu. tak boleh sentuh langsung tempat cucuk tu

Sy kena masa anak pertama. Itu adalah side effect injection tu. So anak kedua & ketiga sy refused and doctor okay je.

2y ago

Sy pun sama skrg pregnen kedua MMG nk refuse semua cucuk²...

Tak ada pula. Just sakit sikit kt tmpt cucuk shj. Tp blh rujuk dktr utk kepastian.

sy minggu lps dh cucuk tu..rasa gatal2 mnja jer yg ringan..xda sakit apa semua..