MASALAH LEPAS BERSALIN

Hi nak tnye, kenapa ye lepas brsalin anak ke2 ni kencing jdi xlawas.. Bukan kena kncing kotor tu.. Wktu kt LB, doc kan biasa ade cucuk tiub kncing, 2,3x xlepas msuk smpai sy jerit sbb sakit.. Pastu mlmnya, sy susah nk kncing, tiap kali nak kncing sy trpaksa pgg dinding dan tahan sakit mcm nak mneran sesuatu, lepas tu bru air kncing keluar.. Mmg smpai ke pagi sy mcm tu, 4-5x trpaksa tahan sakit dlu bru kncing keluar,akhirnya sy trpaksa pakai pempes anak, sbb sy xkan sempat ke blik air bila sakit tu dtg dan trkncing trus sebyk2nya.. bila bgitau doc n nurse, depa kata biasalah baru brsalin kn.. Stiap kali doc n nurse dtg cek, sy bgitau berkali2 sbb seksa.. Sy paksa depa cek kencing ktor , depa cek mmg ade jangkitan sikit, pastu bagi ubat antibiotik dan sy boleh balik.. Kat rumah, rasa sakit tu dh xde, tapi kncing sy jdi x lawas.. Habis pantang, sy mula smyg, Kdg dh kncing, brdehem, amek wudhuk, tgh smyg tetibe rsa air kncing mngalir..Tuhan aje yg tau penatnya sy nak hadapi situasi ni.. Ape pndangan korg ye, adekah sebab mslh time LB atau faktor 'biasalah tu, dh beranak 2kan..' Skrg bby dh 10bulan, sy msih rasa stress sbb mslh tu, dahla sy jenis berpegang pada toharah dn kesucian dlm bab2 najis ni.. Sy cume meluah sbb wktu anak prtama sy lgsg xde msalah trkencing2 ni..😔😔😔 #seriusnanya #stressrasanya #pleasehelp

1 Balas

Apa yg puan alami ni, kat hospital/klinik kami panggil urinary incontinence. Incontinence ni boleh terjadi sebab byk faktor dan dia ada jenis2 incontinence. Yg puan alami ni mungkin stress incontinence dimana lantai otot pelvic (pelvic floor muscle) puan yg menyokong pundi kencing (bladder), usus (bowel) dan rahim (uterine) puan dah lemah. Bila kita pregnant dan bersalin, otot pelvic kita akan merenggang utk memudahkan proses baby keluar. Jadi otot akan lemah. Lepas tu puan cakap kena pakai bag kencing (CBD) yg susah nak dimasukkan lepas bersalin jadi kat sini dah berlaku kecederaan kat saluran pundi kencing puan. Cuba berjumpa dgn pakar ginekologi (doktor sakit puan). Kes mcm ni bukan rare kalau di hospital. Kalau puan tau senaman kemut (Kegel’s exercise), cuba buat. Ini senaman utk kuatkan balik lantai otot pelvic tu selain boleh mengelakkan daripada kes macam rahim jatuh (UV prolapse). Boleh google mcm mana Kegel’s exercise tu kalau puan tak tau 😊