pusat baby terbonjol keluar

Nak tnya knp pusat baby terbonjol keluar..sy punya baby boy..normal ke atau ada apa² yg x kena?

12 Balas

Pusat baby Akan jadi mcm tu klau baby tu lama nangis anak saya admitted Kat hospital semalaman akak yg temam baby dia cakap...semalam baby nangis x henti balik balik ja umah tgok pusat terbonjor keluaq..so mak ajaq ambil garam goreng sat...pastu ambil perca Kain balut garam buat tuam perut dia klau Ada tungku baby pun bagus rajin Kat bekung dia....n cuci tali pusat..

4y ago

Ajar org ntah ape2 la....

anak first mcm ne.. ank sy baby boy juga..besar terbonjol pusatny keluar, doktor ckp jgn biarkan baby nangis lama2..ank sy tu kci lagi kuat nangis sampai nak masuk 3bulan.. n doktor pesan suru letak duit syiling 0.50sen..and lilit guna barut..syukur masuk balik juga akhirnya☺

Anak saya pun sama mula2 pusat terbonjol keluar. Hari2 sya bersihkan dan tekan kedalam pusat tu setiap hari lepas mandi. Alhamdulilah berapa hari dah termasuk kedalam.

Xperlu risau. Itu normal. Pusat bb akn masuk kedalam dgn sendirinya. Titiskan ubat doc bg tu je. Yg kne runsing bila pusat basah. Bila basah akn ada infection.

slalunya pusat bby trbonjol ne sbb bby kuat nangis .. mama sya slalu pesan jgn biar klau ank nngis . alhmdulillah dgar nsihat mama, bby sya ok . 😊 .

Sy dl lps je pusat ank tanggal.... Trs sy tuam dhn tungku kt pusat tu.... Alhamdulillah semua ank2 sy pusat cantik2 je.... Hihihi

Pengalaman sy sblm2 nie. Sy letak duit syiling 0.10 atas pusat ank. Pastu pasang barut. Petua org tua2. Sy ikut je la.

Anak sy pun sama dah setahun. Alhamdulillah takde pape. Tak masuk angin perut dia. Org kata klu bonjol keluar cpt masuk angin.

Takot umbilical hernia..rajin tuam je anak pye pusat sume..kalau ibu BF, kena pantang mkn yg berangin

4y ago

Sama2..☺️

Mcm saya bby lahir je mak saya tuam jd pusat elok jee kedalam