pusat anak terbonjol

ada tak sapa2 ada pengalaman pusat anak terbonjol keluar macam ni...sebelum tu naik sikit jer...lepas saya tutup dengan duit syiling dan letak minyak gamat keadaan nampak makin teruk...tolong bantu saya sapa2 ada pengalaman gini...saya takut kalau sampi kena operat

pusat anak terbonjol
12 Balas

Hernia. Normal akan hilang. Duration doc akan bg baby 6bulan hingga setahun. Lepas setahun xda perubahan akan diagnose lagi if perlu operate atau x. Selagi baby minum susu, xda muntah tak perlu Risau. Ada petua Org lama boleh ikut & tak. Ikut logic akal ibu2. Saya pun pernah terpaksa ikut petua ni Dulu masa Anak sulung. Xsmpai bape Jam saya buka. Seksa tgk Anak meneran, Anak saya prem, jadi usus xberapa nak matang, tu Sbb pusat tu timbul. Jgn letak apa2 Kt pusat baby Nnty infection lg teruk. Lpas mandi tuam pusat baby sambil pusing2 ke Dlm. Insyallah Nnty akan surut

anak llki sy mcm ni juga dlu waktu baby.doc ada bgtau otot kat situ masih lemah atau pgil hernia.biasa budak lelaki sllu akan kena.otot kat situ akan makin kuat bila dia dah start meniarap.sy xda buat apa2 pun.lepas 6 bulan baru perasan pusat dia dah cantik masuk kedlm.x pasti umur bila, klu x hilang mmg akan operate.dia mcm lesung pipi takde@lemah otot kat kwsn tu.cuma pipi akan melekuk la sbb xda organ dalaman tolak.kat area perut ada usus yg menolak,sbb tu terbojol kluar

assalammualaikum puan. jgn taruk syiling ya kat pusat baby. bahaya sebab syiling Tu Perak ade bahan asing..kulit baby sensatif..kadang2 petua dlu dlu mitos lebih..jgn mudah percaya🥰💜 ..puan bawa jumpe doc..tanye ...nnt doc bgitau.. mak saya kerje pencen hospital bahagian labouroom...tak pernah Pula ade bende bende pelik petua camni🤣🤣 puan jgn risau ya . insya allah ok Tu...

pusat terjojol kluar tu rsanya normal, nnt lama2 dy akn ke dlm sndri. kakak ipar sy dlu pon ikot petua mna tah boh duit syiling knon bg msok dlm..skali checkup kk lupa ambk syling tu..mmg doktor mrah la mybe tkot jngkitn kuman dsb. so better sis p klinik @ hosp utk kepastian.jgn letak ubat sesuka hti tkot lg melarat. tu nmpk mcm membengkak je.moga bby sis baik2 sja

It's a normal occurrence in babies. We don't have to do anything as it will pop in by itself. If you do consult a Pedi they might prescribe a swab to wipe around it. Otherwise, please don't follow all the old wives tales and believes as it might put your child in trouble.

keadaan pusat ank buah sy dulu mcm ni jgk. skrg dh msk 2thn dh. sementara je tu. nnt appointment kk. tnye la lebih lanjut utk keyakinan awk

jgn laa ikut petua pape klu x rujuk doktor.papehal yg musykil terus rujuk doktor direct.syg anak syg diri sendiri.tanya doktor sis..

Mintak nurse atau doktor check sis. boleh jadi hernia atau angin pasang. Apa2 pun jangan takut. Yg penting anak sihat dan selamat.

selalunya kena tuam slpas mndi.. insha allah lama lama hlang sndri

mcm anak buah saya. refer doc lama² hilang sendiri. skrg dah ok