Bby 6 bulan

Nak tnya ibu² kat sni brang apa je ya keperluan untuk stndby bby dh start mkan ni? Berbaloi tk beli yng food processor bby punya tu? Atau bli blender je..

10 Balas

baby dah nak start makan yaa 😋 OK bab food processor ni adalah tak wajib pun ade. Tapi utk traveling ke or nak bercuti balik kampung ke food processor Sgt membantu. Ia boleh masak nasi,kukus makanan and bland kalau perlu di bland. Buat juice pun boleh. Saya ade food processor utk sebagai traveling kit for baby. baby 6 month ni kene start with puree kan.. hehe best ni.. sampai 8 month dia ade gigi leh kunyah dah..sis perlu ade sipping cup training .. ini perlu supaya boleh ajar baby minum sendiri... nanti lama skit boleh try yg straw training cup...pastu jgn lupa baby punya set pingan tu ya sis...elok beli yg silicon sebab baby suke gigit sudu 😅🤣 kalau nak beli yg tak silicon pun ok je.. semoga membantu sis ya 😘

Untuk permulaan makan, sy suggest guna beras sumo 7 bulan sy bg beras wangi sunwhite..berat anak naik banyak , training botol dh boleh beli untuk ajar minum air 😬 Food processor tu bazir sbb kejap je..sy pun baby baru 8 bulan nie, 2 bulan je pakai.. 8 bulan dh start tumis2 n xade blender dh..just lenyek bg halus je.

sy beli ni je yg sy rse brguna 1.multicooker 2.set pinggan mngkuk sy tk bazir beli guna apa ada kt rumah je. sy pakai ikea punya mngkuk plstik tu. 3. sudu baby 4. silicon ice tray tu 5. bekas kecik2 letak mknan baby nk simpan peti 6. straw cup 7. blender pakai chopper tarik2 tu je murah.

Bagi sy food processor tu berbaloi masa anak umur 6 bulan je.. senang sebab boleh steam dan blend skali kan. Tp bila anak dah masuk 7 bulan mommy dah kena start menumis so kena ada pan.. so utk jangka masa yg lama baik beli pan/multi cooker dgn mini blender. Harga pun murah je.

3mo ago

Yer mini blnder memang berguna

1st baby sy beli food processor. mcm yg lain ckp mmg pakai masa baby 6@7bulan ja. lepas tu dh xpakai. 2nd baby sy beli mini blender je. yg lain sy pakai yg sedia ada dkt rumah. awak boleh beli pan yg siap boleh steam tu. sy tengok dkt tt ramai mommy pakai jenis tu bila memasak.

Sis better beli blender kecil utk blend nasi baby.. Saya beli rm 60 jer masa nak umur 6 bulan.. Anak dh masuk 8 bulan dah x blend.. Potong halus2 n Masak.. Blender tu boleh guna buat blender bawang utk menumis

Saya x bli food processor.. bli blender mini & periuk baru je utk baby.. harga lg murah dr food processor.. baby sye pun mkn mknn blended dlm 2 bln+ je..

Pendapat saya, ikut lifestyle masing2. Untuk saya sendiri berbaloi ada food processor. Anak sekarang 2 tahun, saya masih gunakan lagi food processor.

kalau sy senang gunaa hand blander je jimat makanan tak bazir lekat kat bekas.