Baby 6 bulan

Nak tnya ada tak yg mommies dah msukkan anak dlam walker? Betul ke walker tu act bwa negatve side kpada baby? Anak sy dh xmau baring so sy cnfused nak letak dlam wlker ke tak 😅

7 Balas

Masa sye ambik diploma in early childhood education dulu. Pernah belajar yg walker ni tk bagus untk baby. Dalam studies pon ade cakap yg lebih banyak keburukan berbanding kebaikan nye salah satu nye dia bole membantut kan perkembangan ank nak otot kaki ank. Sbb klw di perhatikn betul2 ank kite tk betul2 berdiri pon dlm walker tu dia lebih kepada berjingkit dan berdiri dgn bukaan kaki sedikit terkangkang. Bnda ni ade risiko untk ank boleh jdi bongkok atau mungkin otot kaki tk brp kuat dan ank2 akn cenderung untk berjaln berjingkit. Sebaik nye elakka. Apa2 pun ini sekadar perkongsian dan cadangan sye sahaja😊

Ye btul tu awak. Walker nie byk keburukan die dr kebaikan. Mcm sy bila anak dah lepas mengensot, merangkak dan duduk dgn sendiri, br sy duduk kn die di walker untuk die kuatkan kaki die. Kalau anak awak masih belum lepas fasa2 mengiring, mengensot, merangkak, better jgn letakkan di walker tu. Lgpun mmg ada study yg mengatakan walker nie x bagus untuk perkembangan baby. Awak search je di google.

saya beli walker dan bagi anak duduk masa saya nak mengemas rumah je 😂 sebab dia xnak duduk dlm katil. kejap je duduknya. lepas tu bagi dia baring pastu pepandai la dia merangkak. ikut sis nak bagi walker ke x. saya beli sebab anak suka ikut dan tgk saya buat ape 😂 tu yg beli

sy pn letak 6 month..alhamdulillah sume ok bb xde skip ape2..5 bln dh blh duk sendiri tnp sokongan n merangkak..7 bln bgn meniti.11 bln tatih..ckup 12 bln berjalan laju.kdg die pn suke bergerak sane sni dgn walker..y penting selalu pantau

Selain walker. Puan blh guna bouncer baby. Yang baby duduk kaki dia blh lompat2 tu. Lebih kurang macam walker, tapi lebih selamat. . Nanti dah pandai berpaut blh lepas je biar dia belajar berjalan 😊

sy pun start letak baby dlm walker since 6m..sy rasa ok as long jgn letak baby lama sgt dlm tu.. bg sy walker bagus utk kuatkan kaki baby.. baby pun jd cepat pandai duduk dgn sdri..

Pastikan lapik bantal kecil dibelakang baby didalam walker