Perlukah berurut pantang gugur??

Nak tanya,sy dlm pantang gugur (janin 8 minggu)..berurut adakah wajib dlm pantang gugur ni?..bila waktu sesuai utk berurut..sewaktu masih ade darah nifas atau selepas...atau kena tunggu sebulan..

2 Balas

Ada yang kata berurut ada yang kata x perlu sbb kita bkn nye bersalin keluar bby. Tp bagi saya, saya akan pantang mcm org bersalin kne berurut, berstokin minum air kunyit apentah mak sya buat. Tp saya cuma berpantang 2 minggu sahaja sbb lepastu kena kerja semula. Berurut lepas habis keluar darah nifas sbb nanti tukang urut akan tnye darah da habis ke sbb nmpk kesan lebam pada perut. Saya amalkan 3x berurut

8mo ago

Sama la sy pon sis 2 mggu berpantang.. Berstokin bagai.. Sapu Minyak panas lpas mndi n tido mlm. 1st time keguguran ni.. Allah.. Emosi mmg x stabil..mujur dipermudahkan sglnye.. Ni 'melekat' ' lg.. Syukur Sgt sbb mmg nk anak lg

Sis.. seelok nya berurut tpi kan tggu selepas 2 minggu atau lebih. Seelok nyaa sis tggu laa lama sikit. Tpi kalau nak mengurut, kna betul² cari bidan yg pandai mengurut. Nanti dia akan naik kan peranakan kita semula dan buat badan rasa relax n ringan sgt².... kna buat 3x berurut