Awal kehamilan

Nak tanya...kalo pregnant memang akan sakit breast ke ? Ke ade jugak yg x rasa ape2, tau2 je dh pregnant... ? #seriusnanya #TTC #pejuang_garisDua #ingintahu

19 Balas

mcm sy period mmg tak teratur. last period 9/10. kaw² period. sampai berketul² keluar. pastu masuk bulan 11. payudara serasa nyeri teramat sangat. sy pun google pasal barah payudara bagai. haha. tapi masa ni rasa mengantok lain macam tau. tak fikir apa² lagi. 4/12 hari tu baru terdetik nak buat upt test. sebab payudara rasa nyeri lebih 3 minggu. tahu2 naik double line. terang sangat. sy monitor sepanjang seminggu. Sbb ada yg cakap risau² false pregnant. lepas 3 hari keluar period. kerisauan tu tak payah cakap. sbb 1st preg keguguran. selang 4 hari sy buat lagi upt test. Alhamdulillah masih double line.

urm mcm sy breast tu akn dnyut2 ja.. skjap2 ja.. shri tu ada la dua kali dia brdnyut2 .. perut ja masa mula2 tau preggy tu dia krem lain mcm kt bwah pusat tu.. dua tiga hri juga la krem yg mcm ada urat cekang kt situ ni lama lama xsdar dh rsa krem tu.. cuma kalau baring tu rsa la cekang smcm ja kt perut tu 😅 kdg2 badan rsa berangin rsa mcn xbole brnafas.. kena urut pelan2 kt blkang bgi sendawa bru la ok.. lg satu suka sgt kentut.. 🤣 kentut yg bunyi kuat plak tu haih.. jenuh la jiran sblah dgor ak kntut hri2..

2y ago

mual2 tu ada cuma x selalu sgt.. kdg2 mual.. kdg2 x.. klau mkn pastu minum air mmg akan muntah la.. 🤣

Biasa je tu breast membengkak mcm nak period tp kalau sy mmg mkn masa sampai 2 mggu breast membengkak dan x selesa so dh boleh agaklah apa jd. Sbb kalau period slalunya skjp je 2,3 hari dh hilang lps tu period. Perut cramp rasa mcm mencucuk2 x selesa sgt, tp lain org lain pengalaman mereka. Syukur alhamdulillah stkt ni sy xpernah lg alami morning sickness/alahan pada bau/mknn semua sy mkn je sepanjang 2 kali mengandung itu je kelebihannya. Yg lain back pain tu biasa bila dh masuk 2nd-3rd trimester.

kalau mcm sy 1st baby xde rasa pape. test upt sbb delay period. masa awak pregnancy ada spotting mmg direct pergi klinik dn klinik mmg ckp mgkin ancaman keguguran. dn buat surat refer hospital. lepas doctor hospital check semua okay bru sy lega. baby skrg dh usia setahun 7b++ utk 2nd baby pula sy test upt sbb susu bdn drop teruk dr amount selalu sy dpt. yg ini mmg sy test before delay n after delay period both mmg naik double line. sy nak kepastian lg guna CB pula. positif pregnant. skrg 35w++

macam saya biasa kalau period mmg sakit breast, siap pakej sakit belakang sakit pinggang. tp masa pregnant, cuma ada simptom sakit perut mcm sengugut je 2-3 hari sebelum, sakit breast and sakit belakang tak ada. tau pregnant pun sbb saya jenis yg akan spotting dulu sebelum period, tp kali ni hari ni ada spotting, esok pagi tiba2 clear. try test terus naik double line.

2y ago

same.... kalo nk period mesti sakit breast n pinggang.... tp hari ni ad spotting, tu pn lekat kt tisu mase lap lepas buang air, pastu xde dh... dlm hati ckp mgkin period kot, sye pn pakai pad... sampai skrg xde spotting tu... ingat nk period dh,. tp xde rse sakit ape2 plk... lg stu period sye x menentu...

mcm saya, symptom lebih kurang mcm nak period. breast sakit, perut cramp, lenguh pinggang kaki semua. saya period jenis tak teratur, 50 hari dari last period check pregnancy -ve, tapi hari ke 57 check semula+ve. alhamdulillah apa²pun kalau rasa period delay dr kebiasaan, ada rasa symptom² pregnant, elak buat kerja yg berat ya. insyaAllah ada rezeki

kalau saya pulak time nak period simptom sama macam orang pregnant , bila dah pregnant pulak langsung takda apa2 simptom sampai saya sendiri pun taktau yang saya pregnant dapat tau pun suami yang paksa buat upt tu je sebab dia cakap perut saya makin hari makin besar .. bila cek upt tengok +ve alhamdullillah

anak first dlu sya mmg sensetif dkt payudara, suami sentuh or terlanggar sikit je dia punya ngilu n sakit tu xleh bawa bincang rsa mcm nak pukul org 😂 tp anak second beza pula .. dah 6 month pregnancy bru ada rsa sakit kat payudara n mengencang .. lain org lain dia rasa sis xsama

Hai, sy first symptom sakit breast. tp berbeza dgn sakit breast nk period. Puting kita tu lebih ngilu apabila tersentuh dan bengkak breat tu berpanjangan. 9 hari lewat period. test +ve.

ha,ah sy sakit breast mcm nk period tp heran jgk xperiod2 pon. lgpon sakit tu mcm kuat sikit dari biasa. klau husband tersentuh pon rasa nak pukul je dia 😅